2011 – Lydia Cacho och Roberto Saviano

2011-01-01

2011 års Olof Palmepris tilldelas Lydia Cacho från Mexiko och Roberto Saviano från Italien för deras oförtröttliga, uppoffrande och ofta ensamma kamp för sina ideal och medmänniskor. De är individer med ovanligt stort mod som engagerat verkar med risk för sina liv. De påminner oss om nödvändigheten att rikta fokus också på länder som vi annars betraktar som demokratier, länder där särskilt kvinnor och barn utnyttjas på det grövsta, förslavas och förstörs med hjälp av globaliserade kriminella nätverk som i sin tur också hotar själva demokratin som system.

 

Om Lydia Cacho

Lydia Cacho är författare, journalist, feminist och människorättsaktivist från Mexiko. Hennes rapportering fokuserar på våld mot och sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn. I boken ”Maktens slavar” (2011) skriver hon avslöjande om trafficking och pedofilnätverk med kopplingar till mäktiga makthavare. Självbiografin ”Jag låter mig inte skrämmas” handlar om hennes liv efter den första boken då hon tvingades leva med livvakter för att skydda sig mot de krafter som vill se henne tystad. Lydia Cacho har vunnit flera internationella pris för sitt arbete. Hon driver också en mottagning för kvinnor och barn som drabbats av våld i hemmet.

 

Om Roberto Saviano 

Roberto Saviano, italiensk journalist och författare.  I boken ”Gomorra” som offentliggjordes 2006 exponerar han den Neapolitanska maffian Camorras verksamhet i uppväxtstaden Neapel. Efter flera dödshot av Camorran har han tilldelats permanent poliseskort av den italienska regeringen. Roberto Saviano har också skrivit om andra kontroversiella ämnen, bland annat om den världsomspännande kokainhandeln. Han lever på hemlig ort på grund av hoten.