Klinisk utbyte som läkarstudent i Sydkorea

Stipendiat
Tina Ahmadi

Stipendiebelopp
15000 kr

Sammanfattning
IFMSA är en ideell förening som verkar för fred och förbättrad hälsa såväl lokalt som globalt samt syftar till att konstruera ett nätverk mellan världens alla vårdstudenter. Det är just genom IFMSA som jag nu har fått chansen att åka på ett internationellt utbyte, där jag så som tusentals andra läkarstudenter från hela världen ska få chansen att utforska hälsosjukvården i olika kulturella och sociala miljöer för att öka vår interkulturella förståelse och interprofessionella samarbete som grupp.

Uppdatering
Mitt namn är Tina Ahmadi och jag är klar med mitt fjärde år på läkarprogrammet i Göteborg. Denna sommar har jag äntligen efter någorlunda stabiliseringen av pandemin lyckats få en utbytesplats på Kyunghee University i Sydkoreas huvudstad Seoul där jag kommer få praktisera på deras universitetssjukhus i 1 månad. Syftet med utbytesprogrammet är att öka internationella interaktioner och samarbeten mellan blivande läkare genom att skapa kontakter globalt och öppna upp för konversationer om hälsa och olika hälsosystem i olika länder, något som jag varmt ser fram emot. Jag är evigt tacksam för det ekonomiska stödet som jag har fått från Olof Palmes minnesfond, något som har möjliggjort mitt utbyte trots omständigheterna som pandemin har medfört.

Med tanke på de förväntade kommunikationssvårigheterna med minst sagt patienterna önskade jag placering på framförallt praktiska medicinska avdelningar och fick därmed neurokirurgi/neurointensivvård som huvudplacering i 2 veckor, sedan 1 vecka på gastroenterologi och 1 vecka på öron-näsa-hals. Hur läget för covid19 kommer påverka mig och min tid på sjukhuset återstår att se, men det är väldigt unikt att få ta del av sjukvården under dessa speciella omständigheter och se hur pandemin har påverkat inte bara det koreanska samhället, utan även den koreanska sjukvården bakom kulisserna. Som läkarstudent kommer jag vara på plats från 7 till 17 fem dagar i veckan för att få se så mycket som möjligt och förhoppningsvis även assistera så mycket som möjligt. Till min placering behöver jag ha med mig lämpliga klinikkläder, läkarrock, stetoskop, reflexhammare och ficklampa. Studenthandboken med beskrivning av alla mål som jag behöver uppfylla under min praktik har jag ännu inte fått, men med de erfarenheterna som jag har av medicinstudier såhär långt så vet jag att tjänstgöringen i Seoul kommer att vara extremt lärorikt, spännande och givande.

Boendet som erbjuds är delade rum på studentkorridorer, där jag och andra utbytesstudenter kommer att bo. Jag har blivit kontaktad av två koreanska läkarstudenter, Hyeonji och Sumin, som kommer vara mina kontaktpersoner under min vistelse. De lokala läkarstudenterna kommer arrangera ett socialt program för oss utbytesstudenter så att vi får ut så mycket som möjligt av vår tid i Korea. Med deras hjälp kommer vi utbytesstudenter verkligen komma närmre den koreanska kulturen och befolkningen, även utanför det medicinska sammanhanget, för att vidga våra perspektiv och lära oss ett och annat om den koreanska livsstilen.

Tillbaka