Malmö Pula Music Exchange project

Stipendiat
Adam Bülow, Ebba Rubensson, Alma Olsson, Alice Andersson

Stipendiebelopp
19000 kr

Sammanfattning
Syftet med projektet är att utbyta erfarenheter av aktivism och musik med kören Zbor Praksa I Pula i Kroatien. Målet är att lära oss om skillnader och likheter mellan politiska rörelser i Kroatien och i Sverige idag och historiskt samt hur man kan använda musik som ett verktyg för att kämpa mot rasism och nazism i våra respektive länder.

Vi vill utforska hur musiken kan vara ett verktyg för att hitta kopplingar mellan historiska protestsånger och nutida demokratiska rörelser.

Uppdatering
Malmö Pula Music Exchange Project går ut på att kampsångs-orkestern Motståndets musik från Malmö ska göra ett samarbete med kampsångs-kören Zbor Praksa från Kroatien. Vi ska genomföra en konsert i Pula tillsammans med kören där vi lär oss om varandras musik och kultur. Vi vill utbyta erfarenheter av aktivism och musik och lära oss om skillnader och likheter mellan politiska rörelser i Kroatien och i Sverige idag, samt hur man historiskt har använt musik som ett verktyg för att kämpa mot rasism och nazism i våra respektive länder.

Zbor Praksa är en kör som precis som Motståndets musik jobbar med musik som verktyg för politisk aktivism. Att sprida budskap med hjälp av musik är för oss ett viktigt sätt att stärka rörelser för demokrati och fred. Vi tror att genom samarbete med kören kan utbyta mycket värdefulla erfarenheter mellan varandra om hur vi jobbar kring våra värdefrågor. Dessutom skapar vi en länk mellan Sverige och Kroatien där fler samarbeten i samma anda kan genomföras i framtiden. Malmö är en stad som präglas av många aktiva rörelser för demokrati och civilsamhälle samt ett rikt kulturliv och vi tror att vårt projekt kan bidra till att ytterligare stärka kopplingen mellan dessa samt att bygga ytterligare en liten bro från Malmö ut i Europa.

Slutrapport
Hej! Vi i Motståndets musik har nu genomfört vårat projekt tillslut och genomfört resan till Kroatien.
I April startade vi resan ner till Pula. Det tog en dag att ta oss ner med tåg och bussar för att bli emottagna av kören vi skulle samarbeta. Vi bodde hemma hos dom under veckan och hade repetioner för oss själva på dagarna och repetitioner med kören på kvällarna. Vi blev också guidedade i staden och fick lära oss om stadens spännande historia som del av många olika länder och lite kontext till den antifacistiska historien i staden. Slutet av veckan ägnande vi åt att spela konserter tillsammans med kören. Vi deltog på deras första maj både tilssammans med Zbor Praksa och en annan manskör. Spelade för lokalbefolkningen och deltog i premiären av en film om vårat tidigare samarbete med kören i Sverige som visades i Pula på en biograf. Vi spelade också på ett torg i den lite större staden Rijeka på dagen efter 1 maj innan vi åkte tillbaka till Sverige.


Den största konkreta resultatet av projektet är att vi har byggt vidare på detta nystartade samarbete kring politisk kamp genom musik mellan Malmö och Pula. Vi hoppas kunna fortsätta detta samarbete och kanske i framtiden kunna göra en skiva ihop med antifascistisk musik på flera språk och från flera länder. Vi vill inspirera andra till att göra liknande samarbeten och engagera sig i viktiga frågor som antirasism och och antifacism. Genom filmen som beskriver vår gemensamma vilja så kan vi påminna andra om att det finns människor överallt i världen som delar samma mål om en öppnare och mer tolerant värld. Vi lyckades också nå ut ganska bra med projektet i Pula genom att prata i lokalradio och genom filmpremiär och konserter. Vi kommer också att sprida våran gemensamma repertoar som vi har lärt oss genom samarbetet som är musik som andra kan ta del av och använda.

Tillbaka