Bok-och teaterprojekt för att bryta fördomar och skapa förståelse för minoritetsgrupper och olika kulturer

Stipendiat
Pakhiwas Cultural Exchange

Stipendiebelopp
17000 kr

Sammanfattning
Med barnboken “Paaro och Noshi” som utgångspunkt kommer vi hålla i olika teateraktiviteter och workshops med barn och ungdomar i Norrköping med närområde för att öppna dörrar mellan olika kulturer och livsstilar. Deltagarna kommer undersöka likheter och utmaningar de delar med bokens huvudpersoner, två romska barn från Pakistan, trots deras olika levnadsvillkor. Vi vill bryta fördomar, rasism och diskriminering och inspirera till nyfikenhet och förståelse för olika kulturer.

Uppdatering
Pakistan möter Sverige i bok och teaterprojekt
Hanna Gardell har sedan fem år levt till största delen i Lahore, Pakistan och driver en skola för romska barn tillsammans med sin man. I sommar kommer hon till Sverige och släpper sin nya barnbok “Paaro och Noshi” som handlar om två systrar i ett romskt tältläger. I samband med det håller hon även i teaterläger och workshops för barn och ungdomar utifrån boken.
Pakhiwas Cultural Exchange, en nystartad förening i Norrköping, arrangerar projektet och öppnar härmed upp sin allra första sommar fullspäckad med aktiviteter. Pakhiwas är samlingsnamnet för romer i Pakistan och som förening vill vi bygga band mellan Sverige och Pakhiwas i Pakistan.
Hanna, som också är teaterpedagog, kommer att hålla i två olika teaterläger. Det ena för barn 8-12 år där de skapar en föreställning baserad på boken, samt ett teaterprojekt för ungdomar 15-25 år där deltagarna har ännu större möjlighet att fördjupa sig i bokens teman. Utöver detta kommer Hanna även dyka upp på olika bibliotek och hålla i högläsning för yngre barn med tillhörande workshops i teaterlek och färgläggning.
Projektet avslutas med deltagande i en mini-festival där ungdomslägret visar sin föreställning för allmänheten och även bidrar med material till en utställning baserad på bokens teman.

Tillbaka