Palmepristagaren Narges Mohammadi nekas vård

2023-11-02

Mottagaren av Palmeriset 2023, journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi från Iran, har en vacklande hälsa. Hon lider av bland annat hjärtproblem, rapporterar hennes svenske förläggare Massood Mafan och fortsätter:

– Hon behöver komma till sjukhus, men för att få det så måste hon sätta på sig en slöja vilket hon vägrar så hon får inte den vård hon behöver.

Den 1 februari 2023 fick Narges Mohammadi Palmepriset vid en ceremoni i Stockholms Konserthus. Hennes make Taghi Rahmani, som lever i exil i Frankrike och inte sett sin fru på 11 år, mottog priset då hon sedan november 2021 sitter i det ökända Evinfängelset i Teheran, dömd för att ”sprida propaganda med avsikt att skada staten”.

Minnesfondens ordförande Stefan Löfven säger:

– Nu är det tid att mobilisera för Narges Mohammadis omedelbara säkerhet, så alla goda krafter måste engagera sig. Ansvaret vilar mycket tungt på den iranska regimen och vår uppmaning är att Narges Mohammadi omedelbart får tillgång till den sjukvård som behövs!

Narges Mohammadi har den 6 oktober 2023 även fått Nobels fredspris och har under årtionden varit en central person i kampen för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran. Hon är en av grundarna till Iranian National Peace Council och förgrundsgestalt i organisationer som Defenders of Human Rights Centre och Legam (Campaign for Step-by-Step Abolition of the Death Penalty). För sitt engagemang har Narges Mohammadi gripits upprepade gånger och avtjänat flera fängelsestraff.