Joakim Palme var huvudtalare i en stor manifestation som ägde rum på Kreta den 27 maj 2017 i samband med presentationen av boken ”Olof Palme, Politik är en fråga om principer”, skriven av journalisten och författaren Georgios Logothetis.
Mötet ägde rum i byn Mohos där Olof och Lisbeth Palme brukade ha semester och där Olof Palme är hedersmedborgare. Byborna tog emot Joakim Palme och hans fru Anne Sofie med rörande entusiasm.
Bland de politiker som hedrade Palme var Georgios Papandreou, ordförande i Socialist Internationalen och Greklands före detta premiärminister. Han talade om hur Olof Palmes idéer är aktuella i våra dagar.
Manifestationen organiserades av FÖRENINGEN OLOF PALMES VÄNNER som har som huvuduppgift att föra Palmes politiska idéer vidare.
Georgios Logothetis visade film med Olof Palme, samt ett videodokument som filmades efter mordet som visar hur befolkningen i byn Mohos hedrade Palmes minne på traditionellt grekiskt sätt. Det som gjorde starkt uttryck var kvinnorna i byn som gråtande använde egna texter för att uttrycka sin sorg efter att de hade förlorat ”sin egen son Olof”.
Joakim Palmes tal
Kära vänner.
Den 1 maj 1967, några dagar efter militärkuppen i Grekland, inleder min far Olof Palme sitt tal så här:
Andreas Papandreou misshandlas och arresteras hans 14 –årige son Georgios som finns med oss ikväll, hotas brutalts av polisen. Samtidigt drivs tusentals människor i fängelse därför att de kräver fria val och social rättvisa.
Året efter, den 1a Maj 1968 var Melina Mercury med och inför 40 000 människor talade hon om kampen mot juntan.
Under samma tid kämpade min far även mot andra diktaturer, som de spanska och portugisiska.
Under den här tiden utvecklade min far personliga band med många greker som antingen kommit som invandrare eller sökt politisk asyl i Sverige.
Som med Andreas Papandreou, med Georgios Papandreou, med Melina Mercury, med Mikis Theodorakis och med George Logothetis, som skrivit boken om min far som presenteras i dag.
Som ni vet, semestrade mina föräldrar ofta på Kreta, och de knöt vänskap med vanliga kretensare, och den dåvarande borgmästaren Theophilos.
De kom hit, njöt av platsen och kom i kontakt med många gästfria och generösa människor.
Platsen gav dem också ett slags asyl, tid för återhämtning efter perioder av hårt politiskt arbete.
Idag är jag hedrad att representera min familj vid denna fantastiska ceremoni tillsammans med riktiga vänner till Olof Palme. Det ger mig chans att framföra de varmaste hälsningarna från min mor, mina bröder och resten av familjen.
Jag tror att detta initiativ av Association of Friends of Olof PALME på Kreta kan vara början på något nytt.
I dag går Grekland, demokratins vagga, genom en svår tid. Krisen är både ekonomisk och politisk.
Men chansen att övervinna svårigheterna finns alltid. Tiden är mogen för grekerna att få forma en bättre framtid för kommande generationer.
Jag tycker att denna optimism inför framtiden utgör kärnan i sången KAYMOS. Den skrevs av Mikis Theodorakis och framfördes vid min fars begravning .
Den svenska titel är EN SÅNG OM FRIHET. Ett par rader ger ett poetiskt uttryck för det som jag ser som min fars grundsyn på demokratins mission:
Så bygg en värld att leva i
Nu gäller det ditt Liv, ditt eget Liv
EFHARISTO POLY (Tack så mycket)
- Georgios Logothetis och Joakim Palme i talarstolen
- Från vänster riksdagsman Vasilis Kekeroglou, landshövdingen Stavros Arnautakis, Joakim Palme, Georgios Papandreou, Georgios Logothetis, professor G. Grammatikakis med flera.
- Omslag till boken
- Olof Palme dansar i byn Mohos på Kreta
- Ordförande i föreningen OLOF PALMES VÄNNER Manolis Zervakis
- Joakim Palme och författaren Georgios Logothetis