Sofia Andersson. Ungdomsutbyte med Uganda Rwanda. 5000 kronor

Stipendiat
sofia andersson

Stipendiebelopp
5000 kr

Sammanfattning

Syftet med projektet är att öka förståelsen mellan oss i Sverige och ungdomar i Uganda och Rwanda . Vi anser att vi kommer att öka vår internationella förståelse genom att besöka ungdomar i deras hem och hemby. Vi kommer också att ha aktiviteter tillsammans med ungdomarna från Uganda samt utbyta erfarenheter om hur de organiserar sig i t.ex. föreningar.

Slutrapport

Jag börjar med att berätta att vi genomfört utbytet så som jag beskrev i ansökan med tillägget att vi fick tag på 4H i Uganda och hade därför en dags utbyte även med dem. Vi har under två veckors tid mött många unga olika människor som lever i en helt annan kultur. Vi hade stora möjligheter att diskutera både föreningsliv och hur det är att vara ung i deras respektive vår kultur. Vi har både skrattat, lekt lekar och diskuterat olika utmaningar i våra respektive liv, vi har lärt känna människor och deras kultur på ett sätt som jag tror är svårt utan att besöka dem eller bara genom att besöka ett land som turist, detta tack vare 4H och er hjälp att genomföra detta utbyte. Utbytet motsvarade verkligen förväntningarna på alla sätt.

Nedan följer en beskrivning av några av de programpunkter som jag upplevde som extra viktiga för att jag har utvecklat min internationella förståelse. Självklart var helheten också viktig men för den hänvisar jag till programmet som ni fick i ansökan.

Vi startade med ett stopp i Rwandas huvudstad Kigali, där besökte vi UN Women, de arbetar med jämställdhetsfrågor i landet och samarbetar mycket med regeringen. De hade många intressanta projekt, bland annat har de varit med och påverkat så att det numer sitter 63 % kvinnor i parlamentet. De arbetar också med ett projekt för de många kvinnor som idag befinner sig i den informella sektorn, de utbildar dem i hur de själva kan driva ett företag och tjäna pengar på exempelvis hantverk istället för att arbeta som prostituerade. Besöket hos UN Women var viktigt eftersom det gav oss en god insikt i hur samhället ser ut i Rwanda och vilka utmaningar de står inför, samtidigt som de visade en underbar framåtanda som jag tar med mig hem, det går att förändra. Under besöket i Rwanda var det svårt att förstå att det bara för 20 år sedan var folkmord i landet.

Besöket på folkmordsmuséet, Kigali Genocide Memorial Centre är en annan viktig del. En mörk del av Rwandas historia som alla fall jag fått alldeles för lite information om under min skolgång och besöket på muséet väckte många känslor och startade intressanta diskussioner. På museet tog de även upp andra folkmord i världen. En riktigt hemsk tankeställare att se att det händer gång på gång på olika ställen i världen vi måste verkligen bli bättre på att lära av varan och sprida kunskapen.

När vi tagit oss över gränsen till Uganda möttes vi av vår partnerorganisation MCDO – Mgahinga Community Development Organisation. Vi spenderade fem dagar med organisationen, de tog oss runt och visade olika projekt, både som de själva stod bakom och projekt som drevs av andra organisationer och företag. Under denna tid bodde vi både i den mindre staden Kisoro och i byn Mgahinga som låg längre upp i bergen. Det var intensiva dagar men också fantastiskt roliga och givande. Vi har mött många ungdomar under vår tid i Kisoro som vi bytt tankar och idéer med. MCDO har en ungdomsgrupp som vi hade många bra diskussioner med och de var väldigt intresserade av ett långsiktigt samarbete där vi kan jämföra projekt och kanske starta något gemensamt mellan våra organisationer. Flera av ungdomarna träffade vi flera gånger under tiden i Kisoro och blev goda vänner med.

Under våra dagar i Kampala besökte vi bland annat Straight talk Foundation arbetar med sexualupplysning på en rad olika sätt. Vi fick en rundtur på deras kontor och även en intressant föreläsning. De arbetar genom media som radio och tidningar, det de förmedlar bygger på att barn och unga skickar in frågor till dem som de sedan besvarar, vi tyckte det påminde lite om svenska Kampratposten, men i större skala. Det var intressant att höra hur de arbetar när de måste förhålla sig till att t.ex. homosexualitet är olagligt i Uganda.

Under hela vistelsen i Kampala hade vi några studenter med oss på alla studiebesök och när vi gjorde andra aktiviteter så vi han prata rätt mycket med varandra och bland annat jämföra hur det är att vara student i Uganda kontra Sverige. En av dem var lärarstudent och eftersom jag är lärare hade vi självklart mycket att diskutera.

Innan vi åkte hade vi som mål att få kontakt med Ugandas 4H, som är en relativt ung organisation. I december fick vi äntligen kontakt och sista dagen på vår Ugandavistelse gjorde vi ett studiebesök hos Luwafu 4H-klubb. Med på träffen var också Ugandas 4H:s director. Det var ett spännande möte och vi hoppas verkligen att vi kan bygga vidare på vårt möte och kanske få till ett framtida samarbete.

Genom att få möta, lära känna och faktiskt bli vän med människor med olika bakgrund på detta sätt som vi har gjort tror jag definitivt att vi blir mindre benägna att ens tänka rasistiska tankar. Med vänner runt on i världen blir vi också mer måna om fred även i andra delar av världen. I Kisoro diskuterade vi just vikten av fred en del då det ligger nära gränsen till Kongo och de blev ständigt påminda om kriget även om det i Uganda är stabilt och livet i största allmänhet går vidare. Jag har definitivt fått nya perspektiv på hur jag lever och vilka enorma förutsättningar jag har och fått jämföra det med hur det är att vara ungdom i en annan del av världen. Efter detta utbyte har begreppet internationell förståelse ökat men också blivigt mer komplicerat bara i Uganda kunde vi se flera olika kulturer som påverkade människorna där, hur skall man då förstå världens kulturer? Men det jag verkligen tar med mig alla unika människor jag mött, vi har verkligen mött många olika människor med olika bakgrund, olika intressen och olika mål i livet. Det är en pusselbit i den internationella förståelsen som blivigt viktig under detta utbyte att för att förstå andra kulturer behöver man också förstå att en kultur består av OLIKA individer. Jag upplever ofta att vi bara pratar om andra kulturer som om de vore en stor massa som allihop tycker likadant och har samma värderingar. Så är det ju självklart inte låter kanske självklart men det blev verkligen tydligt för mig. Allt detta tar jag med mig och sprider vidare både i mitt ideella engagemang, mitt jobb och privatliv.

Nu har vi redan börjat att sprida vår känsla och upplevelse runt om på olika sammankomster både i och utanför 4H. Vår förhoppning är också att vi redan till sommaren kan bjuda in både MCDO och 4H i Uganda till Sverige. Vi hoppas också på att kunna vidareutveckla detta till ett långsiktigt samarbete.

Tack återigen för ert bidrag som gjort detta utbyte möjligt.