Stipendiat
Socialdemokraternas Ungdomsförbund (SSU) Elin Lindblom
Stipendiebelopp
40000 kr
Sammanfattning
Syftet med projektet är att stärka sambandet mellan SSUs skola i Thailand för Burmesiska studenter och SSUs Burmanätverk genom att brevväxla och därigenom lära känna varandra och även få möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter med varandra. Ett av våra delmål är att förbättra deras förståelse och kunnande i det engelska språket, för att de Burmesiska studenterna skall kunna sprida sitt budskap och framförallt kunna kommunicera med omvärlden.
Uppdatering
SSU och Democratic Party for a New Society (DPNS) i Burma driver idag tillsammans en skola för unga demokratiaktivister i Mae Sot för att utbilda den nya generationen aktivister inom DPNS. SSU vill genom att stödja DPNS stärka den burmesiska arbetarrörelsen i deras kamp för jämlikhet och frihet.
Under en 5 månadersperiod kommer vi brevväxla med studenterna på skolan och utbyta tankar och idéer. Detta stärker både nätverkets medlemmar i engelska och de Burmesiska studenternas engelska, alla får även öva på att berätta om vad socialdemokrati står för, men även finnas som stöd för varandra. Resan avslutas sedan med att hela gruppen ses i Mae Sot för att fördjupa den relation och kunskap som börjar gro under brevväxlingen. Förhoppningen är att vänskapsbanden och förståelsen ska stärkas för vidare samarbete.
Brevväxlingen har hittills gått väldigt bra och de som deltagit i projektet har hunnit skicka många mejl, som innehållit allt mellan himmel och jord. Mycket fokus har varit på vad de gör på skolan och vad de lär sig där.â¨Det vi kan se som har förbättrats under brevväxlingens gång är längden, språket och innehållet i mejlen från våra Burmesiska vänner. Deltagarna tycker att det har varit väldigt utvecklande och spännande att utbyta erfarenheter av både politisk arbete och kultur. Efter resan känns det som om det har blivit lättare att skriva, eftersom man vet mer om personen och hur hen är. Deltagarna har även fått en mer personlig kontakt med sin brevväxlings kamrat efter den genomförda resan, då de fått en inblick i hur både de lever och en kunskap om det förtryck som Burmeser dagligen lever under i Thailand. Detta gör att projektet blir mer verkligt och själva brevväxlingen bidrar till att dessa unga aktivister kan få medel och kunskap om hur de kan fortsätta en demokratikamp.
Under resan till Thailand fick deltagarna även besöka andra organisationer som finns på plats för att lära sig mer om Burma och den dagliga kampen för en demokrati. De fick även chansen att komma in i Burma under några timmar, för att se landet i verkligheten. Där de kunde se att folk nu öppet bar en tröja med Aung San Suu Kys motiv på och stämnigen kändes på något vis hoppfull. Men trots att militären, det nuvarande styret, säger sig vilja demokratisera Burma, är det ingen som vågar tro på det fullt ut. När som helst kan det förändras och än pågår det inbördeskrig i vissa delar av Burma. Med detta sagt, så är processen för ett demokratiskt Burma väldigt lång och det behövs hjälp inom alla delar av både den politiska utvecklingen och i samhället.
Fortsättningsvis kommer brevväxlingen pågå fram tills deltagarna tar examen, vilket beräknas ske i början av nästa år. Därefter är det upp till varje deltagare i projektet, att på eget initiativ upprätthålla kontakten och vara ett stöd och framförallt en vän även i framtiden.