Jesper Huor, Stochkolm. 20 000 kronor. Rapportbok från Afghanistan.

Stipendiat
Jesper Huor Enskild person

Stipendiebelopp
20000 kr

Sammanfattning

Serie personliga reportage om hur konflikten drabbar enskilda och familjer. Några teman: Hur förstå talibanernas återkomst och (relativa) popularitet? Livet och uppfinningsrikedomen hos vanliga människor i ett land i kaos. Kvinnornas och de ungas roll. USA och Natos handfallenhet, trots överlägsen militära kapacitet. Var finns hoppet? Projektet anknyter alltså direkt till fred och internationell förståelse. Mer indirekt till antirasism, i den mån förståelsen för flyktingar kan ökas.

Projektbeskrivning

Serie personliga reportage om hur konflikten drabbar enskilda och familjer.

Några teman: Hur förstå talibanernas återkomst och (relativa) popularitet? Livet och uppfinningsrikedomen hos vanliga människor i ett land i kaos. Kvinnornas och de ungas roll.

Projektet anknyter alltså direkt till fred och internationell förståelse. Mer indirekt till antirasism, i den mån förståelsen för flyktingar kan ökas.

Uppdatering

Det är söndagen den 19 juli och jag har varit i Kabul i fem dagar. Reste via Dubai där jag stannade en dag för att söka visum. Hyr ett rum på Svenska Afghanistankommittén för billig penning. Här är också
säkert, vilket är bra. Jag har bland annat besökt ett kvinnocenter och intervjuat och talat med både anställda och de kvinnor som sökt skydd där. Förfärligt sorgliga livsöden. Sedan har jag också besökt ett kulturhus, och där lärt känna ett par unga afghanska författare. En av dem extremt bildad, hade tom läst Edith Södergran på persiska. Tänkte
skriva om dem. Annars är det ett råddande med tolkar och logistik. Men det känns bara att vara här. Projektet är sjösatt. Men det kommer ta tid.

/Jesper Huor