Internationella rättvisegruppen på Sjöviks folkhögskola. 54 000 kronor. Hur är det att leva som ung i Palestina och Israel

Stipendiat
Internationella Rättvisegruppen på Sjöviks folkhögskola Cristian Jonsson

Stipendiebelopp
54000 kr

Sammanfattning

Vårt mål är att verka för fred och rättvisa och för internationell förståelse. Syftet med resan är att få mer kunskap om hur det är att leva som ung i en svår konflikt som i Palestina-Israel och hur det är att leva under ockupation. Ett mål är att bidra till ett fredsarbete genom att möta fredsrörelsen på båda sidor. Ett annat mål är att öka internationell förståelse genom möten med ungdomar där nere.

Projektbeskrivning

Internationella Rättvisegruppens studieresa
till Palestina-Israel 16 – 23 maj 2011

En grupp elever från Sjöviks folkhögskola reser till Mellanöstern den 16 maj för att besöka Palestina-Israel. Det är Internationella Rättvisegruppen på skolan som ordnar resan medskolans rektor Lena Lönnqvist som reseledare.
Den grupp som åker består av elever från Allmänna kursens Globala linje, Bygglinje ochStorkökslinje, men också från Musik, Timring och Allmän föreberedande.

Målet med studieresan är
att få veta mer om situationen för palestinier och israeler,
att få kunskap och upplevelser av den politiska situationen
att lära sig mer om kulturens och religionens roll,
att möta ungdomar för ett kulturutbyte mellan Sverige och Mellanöstern.

RESELEDARE
Lena Lönnqvist
Adress: Sjövik, 775 95 Folkärna E-mail:
lena.lonnqvist@folkbildning.net
Tel: 0226-67801 (arb) 0226-50272 (hem)
070-590 88 84 (mobil)
KONTAKTPERSON INTERNATIONELLA
RÄTTVISEGRUPPEN
Cristian Jonsson, Allmänna linjen Global
inriktning, Sjöviks folkhögskola,
Mobil: 073-332 2448

PRELIMINÄRT PROGRAM
Månd 16/5 Samling Arlanda 6.30 Flyg avgång 8.50.
Ankomst Tel Aviv Ben Gurion Airport 17.10
Transport till Hostel Gordon Inn i Tel Aviv.
Vandring i Tel Aviv – en modern israelisk stad.
20.30 samling för genomgång av programmet samt reflektion av det vi varit med om.
Tisd 17/5 Buss till den palestinska staden/byn Qalanswa inne i Israel. Möte med Mahasen Rabus som berättar om kulturen och historien i byn.
Västbanken. Besök i flyktingläger i Tulkarem. Möte med kvinnogrupp som arbetat
med läsinlärning, hantverk mm. Besök hos familj i flyktingläger. Berättelser av Noha, en tvåbarnsmamma i flyktinglägret. Möte med Abdulkarim Sadi som arbetar med en organisation som bevakar mänskliga rättigheter.
Resa till Nablus (större stad på Västbanken). Möte med ungdomar i Nablus. Chans att ställa frågor om hur det är att leva under ockupation.
Övernattning International Friends Guest House, An-Najah Alqaddem Street, Nablus.
20.30 samling för genomgång av programmet samt reflektion av det vi varit med om
Onsd 18/5 Resa till den palestinska staden Ramallah. Möte med avdelningschef på president Office Abdallah Najjar. Besök på ungdomsorganisation och organisation som arbetar med stärkandet av kvinnors roll och kvinnors rättigheter.
Resa till Bethlehem Bible College Guesthouse, där vi bor resten av tiden.
20.30 samling för genomgång av programmet samt reflektion av det vi varit med om
Torsd 19/5 På morgonen resa till Jerusalem. En tur i Old City, Jerusalem. Se Haram Al Sharif (Tempelplatsen) med Klippmoskén och Al Aqsa Moskén, Västra Muren, Armeniska kvarteret mm. Besök på Swedish Christian Study Center som drivs av studieförbundet Bilda. Studiebesök på flickskolan och barnhemmet Dar El Tifl. Eventuellt besök på barnoch ungdomscenter Bourj Al Lac-Lac i Gamla Stan i Jerusalem.
13.00 En ”Settelement Tour” med ICAHD (Israeli Committe Aganist House Demolition). En guidad tur som visar på förändringarna i Jerusalem med nya judisk-israeliska bostadsområden som byggs på palestinsk mark och effekten av muren. Mat på Beit Arabia, ett hus som ICAHD byggt upp åt en familj sedan israelisk militär rivit det. Senare besök på American Colony, ett hotell med en spännande historia som inkluderar folk från Nås i Dalarna som flyttade till ”kolonin” .
21.00 samling för genomgång av programmet samt reflektion av det vi varit med om
Fred 20/5 Besök i Betlehem och Hebron. ATG (Alternative Tourist Group) organiserar. I Hebron
studeras situationen för palestinier i stadens mitt, där israeliska bosättare är mycket
militanta och kontinuerligt agerar för att få bort palestinierna.
Besök i flyktingläger i Betlehemsområdet. Studium av muren. Besök på International
Center of Bethlehem, ett kulturcenter som skapar hoppfullhet hos många unga i
Betlehem med omnejd.
Möte med familjer i Beit Sahour-området.
Lörd 21/5 Aktivitet tillsammans med israeliska fredsrörelsen. En tur till Negevöknen med Amos Gvirtz. Möte med beduiner som tvingats flytta in i hus och städer mot sin vilja. Åter till Jerusalem. Om tidpunkten tillåter, besök i Västra Jerusalem (judiska delen) på platser där många går och fikar då sabbaten bryts på lördagkväll.
Sönd 22/5 Resa till Jeriko, en av världens äldsta nu levande städer ( 9000 f Kr). Föredrag av Dyala
Husseini Dajani om historien kring Jerikos förändrade villkor på grund av politiska
händelser. Besök vid Döda Havet (den som vill får bada i det extremt salthaltiga
vattnet). Eventuellt möte med ungdom i Shaffat Camp.
Avslutningsmiddag på trevligt ställe i Bethlehem.
Månd 23/5 Avresa till flygplatsen ca 4.15.
Avgång flight 8.15. Ankomst Arlanda 15.05
Tåg från Arlanda 16.08. Ankomst Avesta Krylbo station 17.19

Slutrapport

”Tillsammans är vi starkare”

Madrid 23 – 30 oktober 2011

Vi på Enskede gårds gymnasium/Lindeparkens gymnasiesärskola (Medie, handel och kontor programmet), Hotell och restaurang skolan(särskoleklass) och St Eriks gymnasiesärskola vill tacka för ert stöd till projektet ”Tillsammans är vi starkare” för att vi fick möjligheten att åka till Madrid och träffa ungdomar med funktionsnedsättning från Spanien och Grekland.

Genom detta projekt har vi lyckats att visa hur vi känner, tycker och tänker angående vad vi har rätt till i samhället. Huvudtemat för utbytet var mänskliga rättigheter för ungdomar med funktionsnedsättning. Under veckan när vi var i Madrid besökte vi Afanias  Studio 3 särskola, Afanias/Plegar trädgård (daglig verksamhet), Afanias tryckeri (företag för personer med funktionsnedsättning) och vi deltog  i en föreläsning som handlade om mänskliga rättigheter. Föreläsaren var en ung spanjorska med funktionsnedsättning som hade läst en kurs på universitet i Madrid för att bli informatör om mänskliga rättigheter.

Vi upptäckte olikheter och likheter mellan oss som personer och grupp och insåg att det vi vill alla ha är en framtid där vi kan bli inkluderade i samhället, vi vill bygga familj och kunna försörja oss på egen hand utan att bortse från den hjälp vi behöver. Vi lärde oss mycket från spanska och grekiska ungdomar och de berättade att det svenska socialsystemet och LSS är mycket uppskattat och önskad i andra länder. Ytterligare besökte vi El Prado museet, Toledo stad, El Grecos museet, Madrid stad, Flamenco Tablado, ett diskotek och hade mycket roligt tillsammans.  Nu har vi nya vänner och ska fortsätta att jobba tillsammans för att bygga ett nätverk för ungdomar med funktionsnedsättnig.

För att kunna sprida kunskap om vårt projekt ska vi redovisa projektets resultat till Duveholmsgymnasiet i Katrineholm (särskola program), St: Eriks gymnasium (särskola program), Arlanda gymnasiesärskola i Sigtuna och Rodengymnasiet i Norrtälje.  Vi hoppas att kunna inspirera andra ungdomar med funktionsnedsättning att ”go international” med mänskliga rättigheter.

Vi hoppas att flera ungdomar får möjlighet att delta i internationella projekt genom Olof  Palmes minnesfond.

Stor tack,

Vi alla från ”Tillsammans är vi starkare”

Lindeparkens gymnasiesärskola.

www.stockholm.se/lindeparken