Stipendiat
IF Väster Stefan Nilsson
Stipendiebelopp
50000 kr
Sammanfattning
Vi vill samla fem ungdomslag för att umgås under en vecka där fotbollen är verktyget som för oss samman och hjälper oss att nå djupare i vår vänskap. Lagen är: IF Väster (vit medelklass från västra Göteborg), Lärje/Angered (invandrare från Angered), ett lag från Gothia Cup/Missionskyrkans fotbollsskola i Kongo Brazzaville, ett lag från Soweto, Sydafrika, och Chiparamba från Zambias huvudstad Lusaka.
Projektbeskrivning
Kick Off 2009 2-9 juli 2009
Ett läger där fotbollen är verktyget som för oss samman. Det är integration både regionalt och internationellt. Deltagare är pojkar i 14-16-årsåldern från IF Väster, Lärje/Angered, ett lag från Gothia Cup/Missonskyrkans fotbollsskola i Kongo Brazzaville, ett lag från Soweto i Sydafrika samt Chiparamba Eagles från Zambias huvudstad
Lusaka.
Syftet är att idrott, skola, kyrka ska erbjuda ungdomar som annars inte träffas umgås och ha roligt under en vecka. Förberedelsearbetet är i full gång då det handlar om att ordna pass, visum och flygbiljetter åt våra gäster samt ordna förläggning, mat och annat som behövs under lägerveckan.
Fotbollsklubben IF Väster står som huvudarrangör. Medarrangörer är Älvsborgs stadsdelsförvaltning, Fiskebäcksskolan och Fiskebäcks Missionskyrka. Men vi har också stöd av Göteborgs fotbollförbund
och Svenska Missionskyrkan.
Stefan Nilsson
IF Väster
stefan.r.nilsson@telia.com
Slutrapport
Kick Off 2009
Det var med stora förväntningar ungdomar från Älvsborg, Angered, Kongo och Sydafrika checkade in i Fiskebäcksskolan i månadsskiftet juni-juli förra året. Det var en lycklig skara ungdomar och ledare som lämnade skolan en vecka senare.
Kick Off 2009 blev, precis som Kick Off 2004, en stor framgång för alla inblandade. Fotbollen var verktyget som förde oss samman, den ledde oss till många möten som annars inte skulle blivit av.
Älvsborgs-killarna bodde vägg i vägg med killarna från Kongo Brazzaville och blev väldigt nära vänner, trots att de inte hade något gemensamt språk eftersom Kongo-killarna inte kunde engelska. Angereds-killarna blev lika tajta med sydafrikanerna, eftersom de bodde bredvid varandra. Varje dag var det fotbollsträning på Apelsinplan – utom på lördagen då vi istället åkte ut till Vrångö för att spela fotboll och bada. Vi hade meriterade tränare som Torbjörn Nilsson och Roger Gustafsson som gästtränare vid två tillfällen. Under träningarna var killarna indelade i fyra grupper, som bestod av spelare från alla fyra lagen. Varje grupp hade dessutom ledare från de olika lagen. Att se ungdomar från olika länder träna tillsammans var verkligen en höjdare. Men det var ändå aktiviteterna utanför som satte djupast spår.
Utflykten till Vrångö var en sådan. För afrikanerna var det första gången de var vid havet, därför var det naturligtvis även första gången de åkte båt. De svenska ledarna, som tidigare jobbat i Kongo, fick börja med att förklara för kongoleserna vad en ö är för något.
En dag åkte vi till Liseberg där alla afrikanerna hade dagspass medan de svenska killarna fixade sitt inträde och åkpass på egen hand. Berg-och-dal-bana, radiobilar och andra aktiviteter är sådant som våra afrikanska vänner fortfarande pratar om. Och en dag kom David Lega på besök vid en träff i Missionskyrkan. Han pratade med dem, spelade lite pingis med en del och visade att allt är möjligt. Oerhört starkt, inte minst att se och höra Angereds-killarna ställa sina raka frågor. Men David gjorde starka intryck även på afrikanerna, de hade naturligtvis aldrig sett något liknande tidigare. På fredagkvällen blev det även en liten konsert i Missionskyrkan för lägerdeltagarna och andra intresserade då Göran Rudbo tillsammans med Edo Bumba och ett band sjöng ochspelade både på svenska, engelska, zulu, franska, kikongo… Fantastiskt roligt.
Sång och dans var det även i Fiskebäcksskolans gymnastiksal vid några tillfällen då de flesta killarna, anförda av sydafrikaner och kongoleser, sjöng och dansade tillsammans på ett sätt som fick inte minst föräldrar ledare från Angered att häpet konstatera att så hade de aldrig sett sina killar släppa loss tidigare. All mat åts under veckan i kyrkan där i första hand folk från församlingen ställde upp och serverade alla hungriga pojkar. Men även till nattmackan som serverades i skolans kafé fanns det frivilliga från i första hand missionskyrkan som bredde mackor och serverade.
Avskedet blev tufft för många, som hunnit fästa sig vid varandra. Inte minst avskedet mellan Älvsborgs-killarna och kongoleserna blev en kram-, och även tårfylld, historia. Vi fick se killar uppföra sig som man inte förväntar sig av 14-15-åriga svenska tonåringar. De var även överraskade själva, enligt deras föräldrar.
Vinsterna av Kick Off 2009 var många. Bland annat: Samarbetet mellan idrott, kyrka och skola fungerade utmärkt. Killar som annars aldrig skulle ha träffats fick en chans att lära känna varandra. Våra afrikanska vänner fick möjlighet att umgås med jämnåriga från sin egen kontinent.