Gymnasiets kulturgrupp, Arvidsjaur. Studieresa till Rwandas huvudstad Kigali med närliggande landsbygd, 30 000 kronor

Stipendiat
Arvidsjaurs kommun, Camilla Freedman

Stipendiebelopp
30000 kr

Sammanfattning

Integration och internationell förståelse med fokus på Rwandas uppbyggnad efter folkmorden i huvudstaden.
Kulturgruppen på gymnasiet ska få insikt i hur det går att vända en vår tids värsta etniska konflikter till 20 år senare en väl fungerande progressiv stat, men även jobba med integrationsfrågan på flera nivåer. Eleverna har olika etnicitet & ursprung, där både ensamkommande/nyanlända & den samiska minoriteten ingår & dels ska de få möte ungdomar i ett nu enat folk i fredsarbetet efter folkmorden i Rwanda. På så sätt behandlas rasism & främlingsfientlighet på flera nivåer och i olika kulturer

Projektbeskrivning

Ansökan om skolresa/studieresa till Rwandas huvudstad Kigali med närliggande landsbygd

Tanken med skolresan/studieresan är att ungdomar i Sandbackaskolans kulturgrupp ska få insikt i hur det går att vända en vår tids värsta etniska konflikter till idag en väl fungerande progressiv stat, men även jobba med integrationsfrågan på flera nivåer. Kulturgruppen består av elever med olika kön, etnicitet och ursprung, där både första generationens svenskar och den samiska minoriteten ingår. I och med resan ska de få möte ungdomar i ett nu enat folk i fredsarbetet efter folkmorden i Rwanda. På så sätt behandlas rasism och främlingsfientlighet på flera nivåer och i olika kulturer.

Idén till resan kommer ursprungligen från eleverna själva. Eleverna ska få ta del av information och föreläsningar inför resan och sedan redovisa/presentera den genomförda resan för andra ungdomar i Arvidsjaur – bl.a. när de har demokrati/dialogdag och alla unga 13-25 år är inbjudna (obligatoriskt för högstadiet/gymnasiet).