Emmaus Björkå. 100 000 kronor. Ett västsahariskt fotbollslag deltagande under GOTHIACUP 2011.

Stipendiat
Emmaus Björkå Youssef Smaili

Stipendiebelopp
100000 kr

Sammanfattning

Stor uppmärksamheten av Västsahara konflikten skapas genom ett västsahara deltagande under en så stor internationell evenemang.
Att bjuda in ett västsahariskt fotbollslag att delta i en internationell fotbollsturnering som GOTHIACUP arrangerar http://www.gotiacup.se/ är ett utmärkt tillfälle för västsahariska ungdomar som är representant för hela Västsahara att sprida budskapet om fred och självständigheten.

Projektbeskrivning

Emmaus Björkå bjuder in ett Västsahariskt fotbollslag till Gothia Cup 2011.
Marockos 30 år långa ockupation av Västsahara tvingar människor till att leva i flyktingläger i öknen. Ännu en generation barn föds och växer upp där, utan att få se sitt hemland. Vi vill synliggöra dessa barn och deras situation. De här barnen ska få sitt livs första sommarlov.

Till Gothia Cup i Göteborg kommer ett pojklag från Västsahara.
Pojkarna är uppvuxna i flyktingläger i algeriska öknen. Att komma hit och spela fotboll blir ett tillfälle för dem att träffa nya människor och få uppleva något annat än att vistas tätläger under svåra förhållanden.
Genom att spela fotboll mot andra lag med olika bakgrund och kultur skapas ett enormt självförtroende och förståelse för olikheter. De kommer att utveckla sitt ansvar, engagemang och ömsesidig respekt oavsett om laget vinner eller förlorar.

Att bjuda in laget till Gothia Cup är ett sätt att motivera ungdomar att praktisera sport. Något som hjälper både mentalt och fysiskt att må bra och bättre fyller deras tillvaro i flyktinglägren.

Efter cupen kommer laget att vara kvar några dagar och göra utflykter och ha aktiviteter med föreningsaktiva ungdomar i Göteborg med omnejd.

Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Vårt ändamål är att genom insamling och återanvändning skapa resurser för utvecklingssamarbeten, bistånd och opinionsarbete. Vi samarbetar med organisationer vars mål är att lindra nöd och/eller som tagit upp kampen mot förtryck och fattigdom.
Emmaus Björkå tar ställning för de västsahariska flyktingarnas rätt att återvända hem till ett fritt och icke ockuperat land. Sedan 1989 bidrar vi årligen till klädsändningar, främst med skor, till de västsahariska flyktinglägren.

För mer information kontakta
Sara Björnson, Emmaus Björkå
sara.bjornson@emmausbjorka.se 073 80 20 169

Slutrapport

Två veckor av fotboll, lek och intryck

Western Sahara FC bestod av 17 västsahariska flyktingpojkar, som valdes ut genom en fotbollsturnering i lägren. De kom till Göteborg för att spela fotboll på Gothia Cup och ha ett svenskt sommarlov.

Den första veckan pågick Gothia cup. Laget spelade tre seriematcher i klassen för pojkar 15 år. Här syntes barnens ovana vid att spela på 11 mannaplan med gräs. Även fotbollsskor och benskydd var nytt. Detta tillsammans med att barnen var i olika åldrar gjorde att de förlorade alla matcher, tvåsiffrigt.

Det var dock inget fel på lagandan och efter matcherna firade de som efter en seger. För laget var det också en stor seger att bli framhejade av en hejklack som skrattade, sjöng och viftade med den västsahariska flaggan. Under denna vecka var de inkvarterade på Kungsladugårdsskolan tillsammans med ungdomslag från hela världen. Där fick de framförallt nya vänner från både Brasilien och Spanien.

Efter ännu en tvåsiffrig förlust mot ett svenskt lag gick vi på kvällen till Liseberg och skrek av glädje i Balder, Flumride, Kållerado och radiobilar. Utöver åkattraktionerna fascinerades barnen av alla vattenautomater där det kom upp obegränsat med dricksvatten helt gratis. Det blev en del toalettbesök den kvällen.

Dagen efter fick barnen lov att gå på Gothia Cups eget ungdomsdisko. Det blev en kort diskussion med ledaren när det gick upp för oss att ingen vuxen fick följa med in. Men han gav med sig och pojkarna fick dansa några timmar. Det blev i och för sig någon timme extra då ingen av pojkarna lyckades minnas tiden de skulle vara ute, men sällan har vi sett mer saliga pojkar och inte heller har vi hört mer tjat om fler discokvällar.

Efter att Gothia Cup avslutats stannade laget ytterligare i fem dagar. Då bodde de i Emmaus Björkås lokaler i Göteborg. Där fanns det tillgång till tvättmaskin, kök och möjlighet för ledarna att dra sig undan till egna utrymmen ibland. I ungdomarnas sovsal fanns det en dator kopplad till en projektor och åtskilliga timmar användes till att titta på Ronaldo, Zlatan och andra fotbollsidoler.

Under denna vecka gjorde volontärer från Emmaus Björkå, Nätverket för ett fritt Västsahara, SSU och Proletärens FF sitt bäst för att verkligen ge ungdomarna positiva och roliga minnen att ta med sig hem till lägren. Och då några uttryckte en vilja att stanna kvar när resdagen närmade sig måste vi ha lyckats väl med uppgiften.

Trots att vädret inte var med oss denna vecka så gjorde vi hel del utomhusaktiviteter. Vi tog färjan till ön Vrångö, längst ut i skärgården och trots att det blåste kalla vindar ville pojkarna stå ute på däck och se på vågorna. På ön badade vi, åt massäck och lekte på en av öns lekplatser. På båten hem var alla utslagna av trötthet, alla utom en av pojkarna. Han ville stå ute och titta på havet ända till vi kom fram. Han berättade att hans stora dröm är att bli fiskare när han blir stor. Kanske en hopplös dröm när ens framtid ser ut att vara i ett flyktingläger i Saharas öken.

Proletärens fotbollsförenings i Göteborg har lång erfarenhet av att vara värdar för lag under Gothia cup. Detta år hade de ett lag från El Salvador på besök. Vi åkte ut och spelade fotboll under mindre allvarliga former med laget. Vi valde att blanda pojkarna för att det inte skulle bli samma förlustresultat som under Gothia cup.

Under denna vecka hann vi också besöka lek- och buslandet, spela kubb i slottsskogen och grilla. De fick också besöka Emmaus Björkås butik på Backaplan och där hittade de både kläder, leksaker och presenter att ta med sig hem. Efter att ha anlänt till Göteborg med några få gemensamma väskor lämnade Göteborg med var sin väska fylld till bristningsgränsen med kläder och leksaker. Men framförallt var pojkarna fyllda till bristningsgränsen med nya intryck.

Projektmål

– Att sprida större medvetenhet om Västsahara under Gothia cup
– Att ta med sig nya erfarenheter tillbaka till flyktinglägret för att motiver fler ungdomar att aktivera sig

Gothia cup startade som vi hade planerat. Flera tidningar visade intresse för detta ovanliga lag och GT/Expressen skrev ett fint reportage om laget från ett läger i öknen. På kvällen var det dags för invigningen och efter att Gothia cup valde att dra tillbaka sitt löfte om att laget skulle få ha små handflaggor vid inmarchen blev mediafokuset ett helt annat. Helt plötsligt hade Gothia cups ledning fått en politisk flaggdiskussion i knät och då de valde att hantera den genom att gå de marockanska ledarnas krav tillmötes utan att föra ett resonemang med alla parter blev frågan om Västsahara en medial politisk fråga. Nu var det främst TV och radio som ville belysa frågan. Det gjordes på ett nyanserat sätt där Emmaus Björkå, de västsahariska barnen och Gothia cups ledning fick möjlighet att uttala sig. Projektmålet om att skapa större medvetenhet om Västsaharafrågan blev alltså uppfyllt. Vi hade hellre sett att Gothia cup hade stått fast vid sitt beslut att låta barnen ha de små flaggorna och att mediarapporteringen hade fortsatt som planerat. Att det unika i att ett lag från ett flyktingläger representerat ett land de aldrig har sett i världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Efter turneringen träffade laget representanter från SSU, Vänsterpartiet, Nätverket för ett fritt Västsahara och Västsaharaföreningen för att utbyta erfarenheter.

Med sig hem till lägren tog ungdomarna också många minnen, kontakter till nya vänner, idéer om hur de ska utveckla sportaktiviteter och en stor portion självförtroende. Direktkontakten med lägret är svår men vi är några som kommer åka dit för att springa Saharamarathon. Då kommer vi att träffa ungdomarna för att göra en uppföljning av deras upplevelser i Göteborg och hur de har använt dem. Under denna resa planerar vi också att göra en förstudie för att kartlägga möjliga sätt att starta ett projekt för att utveckla arbetet för att aktivera barn och ungdomar på plats i lägren.

Samarbeten

Ideella från Emmaus Björkå, Polisario, SSU, Vänsterpartiet, Nätverket för ett fritt Västsahara och Västsaharaföreningen.

Övriga bidragsgivare

Emmaus Björkå har bidragit med pengar och material                                              130 000:-
Team Sportia sponsrade matchkläder och annat material                                            20 000:-
Insamlat från Allmänhet                                                                                                  10 500:-
Olof Palmes minnesfond                                                                                                 100 000:-
Summa:                                                                                                                             260 500:-

För mer information kontakta Sara Björnson, Emmaus Björkå
sara.bjornson@emmausbjorka.se 073 80 20 169

Klicka på Slutrapport för att länk till hela rapporten inkl. bilder/Olof Palmes minnesfond

Uppdatering

Så kom de till slut Western Sahara FC. 17 västsahariska pojkar för att spela fotboll och ha ett svenskt sommarlov.
En hel del förseningar med visum och flygbiljetter gjorde att de kom några dagar senare än beräknat och uppdelade på olika flyg. Först kom tre; deras fotbollstränare Zidahmed och två pojkar. Pojkarna var uppspelta och förväntansfulla, de höll varandra i handen från flygplatsen och upprepade alla engelska ord vi sa.
Det första vi tänkte på var hur små de såg ut för sin ålder. De inkvarterades de första dagarna i konferensrummet hos Emmaus Björkå. De fick sina matchkläder, röda med vitt tryck på ryggen, väskor och vattenflaskor sponsrade av Team Sportia och träningsskor.

I måndags började så Gothia Cup. Första matchen spelades på Bergsjövallen mot FK Lillehammer. Ingen lätt motståndare. De norska pojkarna var dubbelt så stora som de från Västsahara, och utan ordentliga fotbollskor och benskydd så var matchen helt ojämn. Målsiffran blev 0-19, men efter slutsignalen firade Western Sahara FC som de vunnit fotbolls VM. Det var hejarramsor, flaggor och allmänt jubel.
De blev intervjuade av GT samt Fria Tidningen. Det var ett lyckligt och stolt lag som åkte tillbaka till skolan för att förbereda sig för den stora invigningen på Ullevi på kvällen.

Men bara några timmar innan invigningen meddelas laget att löftet om att få gå in med sina västsahariska flaggor var brutet. Gothia Cup hade fattat beslutet att inte låta laget delta på de utlovade villkoren, med att man fått påstötningar och att man inte kunde garantera barnens säkerhet.
Man sa också att beslutet från början om att ge barnen möjlighet att gå in med sina flaggor var ett beslut av medmänsklighet, då man förstod att det var viktigt för barnen. Ändå valde Gothia till slut att heller lyssna på Marocko än att stå upp för medmänskligheten.

Det blev en tung kväll för barnen, dess ledare, Polisarios representant och naturligtvis för oss. I klassrummet vilade en besvikelse och en känsla av hopplöshet, samma hopplöshet som flyktingbarnen känner dagligen i lägren. För oss är det en fruktansvärd besvikelse att Gothia Cup viker sig för en ockupationsmakt, att de överhuvudtaget låter sig styras av ett lags påtryckningar är ofattbart.

Det enda positiva av denna händelse blev att dagen efter, på deras andra matchdag, var det fullt ös med journalister, allmänhet och sympatisörer som ville prata med pojkarna och heja fram dem på matchen. Denna gång spelade de flesta pojkar med fotbollsskor och alla med benskydd. Skydden tackvare Team Sportia och skorna framtagna av Emmaus Björkå. Matchen mot Skrea IF slutade 0-14.
http://gt.expressen.se/1.2503460

För mer information kontakta
Sara Björnson, Emmaus Björkå
sara.bjornson@emmausbjorka.se 073 80 20 169