2020 – Black Lives Matter Global Network Foundation

2021-01-29

2020 års Olof Palme pris tilldelas den internationella medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter Global Network Foundation som har sina rötter i den Black Lives Matter (BLM) rörelse som grundades av Patrisse Cullors,  Alicia Garza, och Opal Tometi.

Black Lives Matter Global Network Foundation verkar för fredlig civil olydnad mot polisbrutalitet och rasistiskt våld över hela världen. BLM rörelsen i vid mening har på ett unikt sätt synliggjort den afro-amerikanska minoritetens utsatthet, smärta och vrede över att inte värderas lika med människor som har annan hudfärg.

Black Lives Matter fick ett stort nationellt och internationellt genomslag sommaren 2020 i samband med en serie fall av extrem brutalitet. Bara i USA beräknas 20 miljoner personer ha deltagit i Black Lives Matter protester, och över världen har miljoner andra gjort sina röster hörda. Det illustrerar att rasism och rasistiskt våld inte bara är ett problem för det amerikanska samhället utan också globalt, bland annat i Sverige.

Den resonans som afroamerikanernas protester fått internationellt visar att när människor på grund av sin hudfärg utsätts för våld och diskriminering så handlar det om globala hot mot människors värdighet och grundläggande mänskliga rättigheter. BLACK LIVES MATTER!

Se årets digitala prisceremoni här
Stockholm den 30 januari 2021

Välkomsttal av Pierre Schori
Tal av Joakim Palme
Tal av Patrisse Cullors

IN ENGLISH