Nakba - berättelser från 1948

Stipendiat
Kommissionen Fred och Försoning

Stipendiebelopp
100000 kr

Sammanfattning
Kommissionen för fred och försoning tänker skapa en fortsättning på podcasten Överlevarna, som Palmefonden stött, där Hermele intervjuade 130 överlevande från Förintelsen. Den nya podcasten heter "Nakba- berättelser från 1948". Den ska dokumentera minst 100 fördrivna palestiniers berättelser. De bor i såväl i Palestina/Israel, Libanon och Jordanien, som i Sverige.

Uppdatering
Vi skriver de här raderna eftersom Podcasten Nakba - palestinska röster från 1948 tilldelats ett generöst stipendium från Palmefonden. Poden har projekterats under hösten och ett visst dokumentationsarbrete har inletts, i Sverige, Libanon och Jordanien. Nu pågår ett redigeringsarbete av det existerande materialet och vid nyår är det premiär för poden. Under nästa år planeras reportageresor till Västbanken, Gaza och Israel/Palestina. Även Syrien kan komma i fråga längre fram.
Idén är att dokumentera Nakba-berättelser i ord och i bild. Liksom tidigare med poden Överlevarna är jag producent, Cato Lein fungerar som fotograf i Sverige, medan vi i utlandet jobbar med lokala fotografer/tolkar. Ny i teamet är Karsten Inde som stödjer projektet på olika vis, bland ekonomiskt.
Till dags dato har vi dokumenterat ca 30 Nakba-berättelser. Vi siktar på att åtminstone komma upp i 100 vittnesmål, vilket skulle göra det här till Sveriges största dokumentation av Nakba-berättelser. Formatet är löst, det vill säga samtalets längd och ton varierar efter den som berättar,
Samtalen redigeras och kommer att publiceras i podcasten Nakba en gång i veckan. Vi marknadsför varje avsnitt av poden ett par tre gånger i sociala medier, facebook, instagram och twitter.
Syftet är att upplysa främsta nya grupper, inte minst skolelever, om Nakba - Katastrofen, när 700 000 palestinier fördrevs från Palestina 1948. Genom att använda en modern distributionskanal, podcasten, räknar vi med att locka även ungdomar.

Tillbaka