Fältresa och praktik som läkarstudent (nyutexaminerad läkare) på sjukhus i Sverige resp Tanzania.

Stipendiat
Jenny Olsson

Stipendiebelopp
15000 kr

Sammanfattning
Projektet innebär verksamhetsförlagd utbildning på Haydom Lutheran Hospital i Tanzania och på SUS i Malmö. (Att jag valt Sverige beror på att jag gått min läkarutbildning på Imperial College i London, England så min erfarenhet av svensk sjukvård är som patient) Jag vill jämföra mödravård och familjeplanering i väldigt skilda kulturer med olika ekonomiska förutsättningar och olika vårdbehov. Min hypotes att båda vårdsystemen har något att lära av varandra.

Uppdatering
Jag är för nuvarande läkarstudent på Imperial College London, och som sista del av vår utbildning så har vi obligatorisk utlandspraktik. Elever väljer att åka till världens alla olika hörn, och jag har valt Tanzania. Jag kommer praktisera där från den 8e April till 25e Maj. Detta eftersom jag har ett stort intresse i gynekologi och obstetrik, och efter att ha praktiserat och studerat i England i snart 6 år så vill jag uppleva samma specialitet i Tanzania och förhoppningsvis lära mig mycket som kommer att vara användbart i min praktik i Europa när jag blir kvalificerad läkare senare i år. Att kunna utöva medicin med färre resurser tror jag är en viktig egenskap att ha och kommer förhoppningsvis göra mig till en bättre läkare.

I 7 veckor kommer jag spendera min tid på Haydom Lutheran Hospital, på gynekologiavdelningen. Jag kommer spendera min tid med att t.ex. gå rond, få undervisning av läkare, undersöka patienter, göra hembesök etc. Jag hoppas få se patologi som sällan ses i Europa, men också lära mig mer om kulturen kring läkarvård, kommunikation och generellt hur medicin utövas i Tanzania. Alla dessa upplevelser tror jag definitivt kommer vara användbara i min framtida praktik.

Jag är övertygad om att detta kommer bli en fantastisk upplevelse som kommer lära mig mycket!

Slutrapport
Jag fick den fantastiska möjligheten att spendera 7 veckor på ett sjukhus i Tanzania, nämligen Haydom Lutheran Hospital. Det är ett relativt stort sjukhus (s.k. ett “referral hospital) med ungefär 400 sängar, som ligger i Mbulu-regionen. Det ligger väldigt lantligt, man kan i princip bara ta sig dit med landcruiser. Innan sjukhuset öppnades så var där i princip bara “bush” i området, men nu finns där en mindre by vilken är uppbyggd kring sjukhuset. Sjukhuset startades av norska missionärer och har mycket kontakt med Norge fortfarande, även om det nu verkar mest ledas av de i Tanzania. Det är ett privat sjukhus, men kostnaderna är väldigt subventionerade för att göra det mer tillgängligt för byborna.

Jag spenderade hela min tid på kvinnokliniken (ibland också akuten), där avdelningarna inkluderade prenatal, postnatal, förlossningsavdelning, kejsarsnittsavdelning, operationsrum, gynekologi, etc. Jag var också på den öppna mottagningen, där de tog emot bade gravida kvinnor samt tex diagnosticerade livmoderhalscancer. Jag spenderade också en del tid i operationssalen, och såg kejsarnsitt, laparotomier, missfall, etc. En av dagarna var jag också på “outreach” (där man åker iväg till olika byar) vilket var väldigt roligt.

En typisk dag började med “morning report” klockan 7.30, följt av kyrkan klockan 8.00. Sen hade man radiologimöte, följt av rond. Ronden var olika lång var dag, och sen följde man motsvarande AT-läkarna antigen till operationerna eller kliniken. Ibland hjälpte man också till med uppgifterna på avdelningen som man hade bestämt under ronden.

Som utländsk student där var läkarna och sjuksköterskorna väldigt snälla mot en och ville gärna involvera en i många saker. Jag både observerade och utövade procedurer, undersökte patienter, försökte ta anamneser på Swahili (med limiterad framgång), och mycket mer. Jag såg många intressanta fall, såsom långt gången livmoderhalscancer, malaria under graviditeten, etc.

Många saker var olikt hemma, men många saker var också likadana och det var väldigt intressant att se! Ofta är kvinnor inte medvetna om att de är gravida förräns sent, och söker därför hjälp senare och ofta blir då fallen mer komplicerade och fler bebisar dör. Det var dock intressant att se att många mediciner de använder är de samma som hemma, de använder mycket samma diagnostiska metoder (om än ibland lite mindre avancerade). Mycket av det jag lärde mig i Tanzania kommer jag definitivt ha nytta av I min framtida karriär, t.ex. hur man tar hand om patienter när det finns en tydlig språkbarriär, att vara uppfinningsrik när där inte finns så mycket material, samt att alltid tänka varför man gör någonting och inte bara följa protokoll per automatik.

Under min tid I Tanzania träffade jag många fantastiska människor och vi gjorde mykcet kul ihop! Vi reste under helgerna, gick på lokal restaurang, spelade spel, etc. De lokala läkarna fick oss verkligen att känna oss hemma och det var jag verkligen tacksam för!

I tillägg till tiden på sjukhuset så lyckades jag resa en del under helger och röda dagar, vilket var väldigt kul. Jag åkte på safari, åkte till en lodge, åkte till Arusha och Moshi, såg vattenfall, besteg ett berg, etc. Hela min upplevelse var fantastisk, jag lärde mig så mycket och hade så kul. Jag ser redan framemot nästa gång jag får åka tillbaka!

Jag är väldigt tacksam för att ha fått den här möjligheten och vill verkligen tacka för mitt stipendium från Olof Palme stiftelsen som hjälpte mig stort med att komma dit. Jag hade en fantastisk tid i Tanzania och lärde mig mycket som jag definitivt kan använda i mitt framtida yrkesliv, och min tid där har också hjälpt mig bestämma mig för hur min karriär skulle kunna se ut i framtiden. Tack!

Tillbaka