Toleransresa till förintelselägret Stutthof

Stipendiat
Torskolans Fritidsgård

Stipendiebelopp
74000 kr

Sammanfattning
Vi vill skicka våra niondeklassare till Stutthof i Polen. Detta har gjorts i många år innan men nu är pengarna till detta slut.
Vi ser ett fortsatt behov av resan då främlingsfientligheten fortfarande finns kvar, den växer. Senast nu på våren gjorde vi resan med våra niondeklassare och vi hade elever som hävdade att allt var ett påhitt, den typen av tankegångar måste man jobba med, och det är därför vi kämpar för att kunna fortsätta åka till lägret. För att ge en verklig bild av vad som hänt.

Uppdatering
Vi vill genomföra en resa till Polen och förintelselägret Stutthof och Westerplatte.
Resan har gjorts i flera år med årskurs nio, som en avslutning på högstadietiden och för att knyta samman arbetet med arbetet om förintelsen och andra folkmord.

Tillsammans med en erfaren reseledare som gjort över 60 sådana här resor åker vi i två bussar till Stutthof via Polenfärjan. Därefter besöker vi Westerplatte där kriget startade och förintelselägret Stutthof, för att få en nära och verklig bild av vad ett förintelseläger innebar. Vi har med oss svensktalande guider som leder oss genom hela resan och det brukar vara mycket uppskattat. På varje destination har vi gott om tid där elevernas tankar och funderingar får ta mycket plats och tid för att vi verkligen ska få en så bra bred bild som möjligt av det vi får se.

Resan togs fram i mitten på 1990-talet och kommer ursprungligen från Nybro kommun, och sedan dess har den genomförts av många av de kommuner som ligger nära, bland annat hos oss.
Många som reser med förstår allvaret först när vi befinner oss på plats, och det blir verkligen ett minne för livet för dem, och många av våra elever köper rosor och lägger på lägret.

Grundtanken med resan är tolerans och upplysning, där vi genom att visa verkligheten vill upplysa kring förintelsen så minnet av detta inte försvinner. Senast för ett år sen hade vi här i Torsås problem med elever som inte trodde fullt ut på förintelsen och som sympatiserade med delar av nationalsocialismen. Torsås som kommun har alltid haft en väldigt låg invandring fram tills flyktingkrisen då vi fick ett (numer stängt) asylboende och en stor våg av invandring, detta väckte en hel del främlingsfientliga element och vi jobbar kontinuerligt mot detta, där denna resan är en viktig del i att förstå vart det kan ta vägen om man inte informerar och upplyser och möter upp med fakta.

Slutrapport
I maj 2019 tog vi med oss årskurs nio på Torskolan på en resa med färja över till Polen. Där åkte vi i två bussar först till koncentrationslägret Stutthof, där vi hade svensktalande guide som tog oss igenom hela lägret. Allt ifrån officersbyggnad till barrackerna där fångarna bott och sedan avslutades rundturen med att man fick se krematorium och gaskammare. Stutthof har en intakt gaskammare kvar och det är en väldigt stark upplevelse att få se in i den och krematorie.


Efter Stutthof går bussarna vidare till Westerplatte, där andra världskriget började. Där tittade vi på resterna av försvarsverken och monumentet.

Efter det gick resan till gamla stan i Gdansk, för att få se vad som bombades sönder under kriget men som senare byggts upp igen. Efter detta så tog vi senare färjan hemåt.

Vår resa var en väldigt varm resa, och den starka solen och bristen på skugga gjorde vår upplevelse på Stutthof än starkare då barrackerna är väldigt varma och det är väldigt dåligt med luft i dom. Vi upplevde att våra elever tog besöket på Stutthof väldigt hårt, vilket de brukar göra då det blir en helt annan känsla än när man tittar på bilder, och på bussen från Stutthof var det en ganska dämpad stämning, och det är ganska talande för varje resa. Dagens niondeklassare har väldigt svårt att ta in detta.

Efter hemkomst fick eleverna en dags vila innan vi återsamlades på skolan, där diskuterades intryck och känslor och det fanns en hel del att diskutera och en hel del ögon som öppnats iochmed det här besöket.
Eleverna själva drog på egen hand liknelser mellan de historier de fått till sig i jämförelse med de högervindar som blåser i Europa idag.

Resan är oerhört viktig, vi måste hålla minnet av Förintelsen vid liv.
Det är så viktigt att dagens ungdomar får se detta och därför är vi så glada att resan blev av.

Tillbaka