Toleransresa till förintelselägret Stutthof

Stipendiat
Torskolans Fritidsgård

Stipendiebelopp
74000 kr

Sammanfattning
Vi vill skicka våra niondeklassare till Stutthof i Polen. Detta har gjorts i många år innan men nu är pengarna till detta slut.
Vi ser ett fortsatt behov av resan då främlingsfientligheten fortfarande finns kvar, den växer. Senast nu på våren gjorde vi resan med våra niondeklassare och vi hade elever som hävdade att allt var ett påhitt, den typen av tankegångar måste man jobba med, och det är därför vi kämpar för att kunna fortsätta åka till lägret. För att ge en verklig bild av vad som hänt.

Uppdatering
Vi vill genomföra en resa till Polen och förintelselägret Stutthof och Westerplatte.
Resan har gjorts i flera år med årskurs nio, som en avslutning på högstadietiden och för att knyta samman arbetet med arbetet om förintelsen och andra folkmord.

Tillsammans med en erfaren reseledare som gjort över 60 sådana här resor åker vi i två bussar till Stutthof via Polenfärjan. Därefter besöker vi Westerplatte där kriget startade och förintelselägret Stutthof, för att få en nära och verklig bild av vad ett förintelseläger innebar. Vi har med oss svensktalande guider som leder oss genom hela resan och det brukar vara mycket uppskattat. På varje destination har vi gott om tid där elevernas tankar och funderingar får ta mycket plats och tid för att vi verkligen ska få en så bra bred bild som möjligt av det vi får se.

Resan togs fram i mitten på 1990-talet och kommer ursprungligen från Nybro kommun, och sedan dess har den genomförts av många av de kommuner som ligger nära, bland annat hos oss.
Många som reser med förstår allvaret först när vi befinner oss på plats, och det blir verkligen ett minne för livet för dem, och många av våra elever köper rosor och lägger på lägret.

Grundtanken med resan är tolerans och upplysning, där vi genom att visa verkligheten vill upplysa kring förintelsen så minnet av detta inte försvinner. Senast för ett år sen hade vi här i Torsås problem med elever som inte trodde fullt ut på förintelsen och som sympatiserade med delar av nationalsocialismen. Torsås som kommun har alltid haft en väldigt låg invandring fram tills flyktingkrisen då vi fick ett (numer stängt) asylboende och en stor våg av invandring, detta väckte en hel del främlingsfientliga element och vi jobbar kontinuerligt mot detta, där denna resan är en viktig del i att förstå vart det kan ta vägen om man inte informerar och upplyser och möter upp med fakta.

Tillbaka