Gymnasiearbete Auschwitz

Stipendiat
Tova Heikkilä

Stipendiebelopp
12000 kr

Sammanfattning
Auschwitz var världens största förintelseläger och ofattbara hemskheter har skett där. Syftet med denna resa är att öka förståelsen för sakerna som skett i världen och försöka få en bild på sakerna vi fått lära oss i skolan. Vi skulle sedan använda denna resa som gymnasiearbete och ha föreläsningar om det vi sett i skolan.

Uppdatering
Våran idé med denna resa är att folk ska få veta och lära sig de ofattbara hemskheterna som skedde i Auschwitz under den här tiden. Sakerna som skedde de försvinner sakta och är snart inte ens ett minne blott om vi inte berättar åt de nya generationerna vad som skedde. Det vi lär oss under denna resa ska vi sedan sprida vidare till alla andra på bland annat vår skola. Idag finns det inte många personer kvar som överlevde de här förintelselägren vilket gör att det kollektiva minnet snart försvinner helt och ska de ofattbara sakerna som skedde där bara glömmas bort. Eftersom vi gör det här som vårt gymnasiearbete kommer sprida vidare våra uppfattningar, det vi får se och lära oss där Eftersom vi använder den här resan dels som en upplevelse som man får uppleva en gång i livet och även vårt gymnasiearbete så kommer vi att skriva ett långt arbete om det här och sedan ha ett seminarium för våra lärare och andra som går samhällsvetenskapsprogrammet.

Vårt syfte och mål med den här resan är att öka förståelsen för sakerna som skedde, varför skedde de och försöka sätta en bild på sakerna vi lärt oss i skolan eftersom vi har jobbat om Auschwitz och sakerna som skedde där under högstadiet och även under vår tid på gymnasiet på historialektionerna så man har lärt sig mycket om vad som hänt vilket redan då har förberett en och nu åka dit för att få svar på våra frågor och verkligen får se vad som hände. Att se med egna ögon vad krig och bland annat antisemitism leder till. Det vi lär oss under denna resa ska vi sedan sprida vidare till alla andra på vår skola. Idag finns det inte många personer kvar som överlevde de här förintelselägren vilket gör att det kollektiva minnet snart försvinner helt och ska de ofattbara sakerna som skedde där bara glömmas bort. Eftersom vi gör det här som vårt gymnasiearbete kommer vi att hålla föreläsningar på skolan så detta ej glöms bort och sprida vidare våra uppfattningar, det vi lärt oss lär vi vidare till andra. Det är inte enbart föreläsning som ingår i ett gymnasiearbete utan det är ett långt arbete.

Vi som ska göra denna resa heter Tova Heikkilä och Erica Sohlberg.

Slutrapport
Den 13 september 2018 började vi vår resa till Polen för att besöka Auschwitz. Vi stannade i några dagar och under de här dagarna så hann vi göra många saker, vi fick en rundtur i staden och fick se alla fina byggnader, vi åkte till Schindlers fabrik för att lära oss ännu mer om vad som hände då, vi besökte många gamla kyrkor, vi besökte slottet och såklart det viktiga besökte Auschwitz.

Vårt mål med resan var att försöka få en förståelse för vad som faktiskt hände och få en bild på sakerna vi lärt oss under våra år i skolan. När vi kom hem från resan så höll vi i två presentationer för vår skola varav den ena skedde under öppet hus när det även kommer föräldrar och elever från andra städer. Detta gjorde vi för att öka det kollektiva minnet och att denna viktiga sak inte får glömmas bort, det är vårt ansvar som människor att minnas. Vi båda håller även på just nu med att skriva varsitt gymnasiearbete om det som är en lång rapport som vi sedan ska presentera för alla andra och även lärare.

Detta projekt gick jättebra och över förväntan, man var inte förberedd på hur det skulle vara att se med egna ögon det som man pratat om mycket på lektionerna, det kändes mer verkligt på något sätt. Vi tycker att alla skolor borde besöka Auschwitz för att alla elever ska lära sig vad det är och därmed kommer förståelsen för vad som hände öka.

Vi använde oss även av denna sida då vi bokade vårt besök på Auschwitz, det var väldigt smidigt.
http://turpol.com/turer/auschwitz-birkenau/

Vi vill tacka er så mycket för ert stöd så vi kunde genomföra denna resa då den varit mycket lärorik både för oss men även de människor vi haft presentationer inför

Tillbaka