Teaterprojektet: Jag, mamma och Förintelsen

Stipendiat
Teaterföreningen Lyset

Stipendiebelopp
20000 kr

Sammanfattning
Vi vill sprida kunskap om Förintelsen och engagera ungdomar i syfte att motverka intolerans, rasism och antisemitism. Med personliga berättelser om Förintelsen i en konstnärlig form vill vi beröra, för att påverka. Vårt projekt har två delar.
1. Vi ska skapa en teaterföreställning, som bygger på en personlig berättelse om Förintelsen, från första och andra generationen.
2. Vi ska resa till Auschwitz med teaterungdomar i målgruppen som är involverade i teaterprojektet.


Uppdatering
Teaterföreningen Lyset har tilldelats Olof Palmes minnesstipendium på
20 000 kr för teaterprojektet Jag, mamma och Förintelsen.
Stipendiet kommer att användas för att göra en resa till Auschwitz med Ung Teater Karlskoga, som också är en teatergrupp på Kulturskolans teatergrupp. Utifrån teaterungdomarnas personliga upplevelser från resan ska en föreställning och fotoutställning skapas, som kommer att visas på Raoul Wallenberg dagen 27 augusti i Folkets Hus, samt på Kungsteatern 27 januari 2019, Förintelsens minnesdag, då pjäsen Jag, mamma och Förintelsen planeras ha urpremiär. Med en konstnärlig upplevelse kan man beröra, där fakta inte alltid når fram. Syftet med hela projektet är att motverka intolerans, rasism och antisemitism och sprida kunskap om Förintelsen.

Slutrapport
Vi har gjort två riktigt bra föreställningar. Auschwitz är alltid nu kom inte till AITA-IATA världsfestival i Kanada, men den 12 mars åker vi på en veckolång resa till Narva för att delta i Connect 2019 Estland med föreställningen. Vi fortsätter att spela både ”Auschwitz är alltid nu” och Jag, mamma och Förintelsen, som bara den nu spelat för ca 300 elever i åk 9, 120 i åk 8 och ca 80 elever i gymnasiet samt offentliga föreställningar för omkring 550 personer genom sju offentliga föreställningar.
Ungdomarna har bildat en egen förening Ung Teater Karlskoga och har fått Karlskogas kulturstipendium 2019 bl a.

Tillbaka