Studieresa till Polen för att motverka rasism och främlingsfientlighet

Stipendiat
ÅK 8 Alftaskolan, Ovanåkers kommun

Stipendiebelopp
62000 kr

Sammanfattning
För att förstå sin samtid behöver man kunna sin historia.
Vi tror därför att rasism och främlingsfientlighet bäst motverkas genom att på plats i Polen se, höra och uppleva förintelsens konsekvenser och realiteter.
Eftersom syftet är ständigt aktuellt vill vi elever och föräldrar föra denna tradition vidare.

Uppdatering
Alftaskolan får 62 000 kr från Palmestipendiet
Årkurs 8 på Alftaskolan får ett fint tillskott i sin reskassa från Olof Palmes minnesfond. Pengarna ska användas till en studieresa till Polen för att motverka rasism och främlingsfientlighet.

Två gånger per år delas Palmestipendiet ut och hösten 2017 delades totalt 726 000 kronor ut till 21 stipendiater. Då fonden får in en stor mängd ansökningar har de bara möjlighet att ge stöd till 5-10 procent av dessa. En av dem är årskurs 8 på Alftakolan.

• Vi är väldigt tacksam för detta tillskott till vår reskassa. Ungdomarna jobbar själva ihop pengarna genom olika aktiviteter, t ex bakning och försäljning av kakor, säger Louise Graff, lärare.
Minnesfonden vill stödja och främja det engagemang och arbete som verkar för fred och ett fredligt sätt att lösa de olika konflikter som mänskligheten ständigt tycks stå inför. Den vill även stödja och främja det engagemang och arbete som verkar för ömsesidig förståelse och respekt och som motverkar rasism och främlingsfientlighet i alla dess former.

Klassens motivering:
För att förstå sin samtid behöver man kunna sin historia. Vi tror därför att rasism och främlingsfientlighet bäst motverkas genom att på plats i Polen se, höra och uppleva förintelsens konsekvenser och realiteter. Eftersom syftet är ständigt aktuellt vill vi elever och föräldrar föra denna tradition vidare.

http://www.helahalsingland.se/gavleborg/ovanaker/alftaskolan-prisas-for-arbete-mot-rasism-62000-kronor-fran-palmestipendiet

https://www.ovanaker.se/omkommunen/informationochkommunikation/press/pressmeddelanden/alftaskolanfar62000krfranpalmestipendiet.2011.html

Slutrapport
Alfaskolans Polenresa 21-25 oktober 2018

Resan med klassen var väldigt intressant, givande, känslosam,
hemsk och rolig på samma gång.
Ronny Juhlin, vår omtyckta guide som jobbar för SKMA (Svenska kommitten mot Antisemitism) hade planerat dagarna mycket väl då tiden utnyttjades till max.
På Hotell Przystan serverades frukosten kvart över sex på mornarna och bussen gick halv åtta mot dagar fyllda med studiebesök och lunch på exakt tid på olika restauranger.
Vi åkte med samma buss och chaufför under hela resan och mellan platserna passade Ronny på att berätta om ställen vi åkte förbi och informera och förbereda oss inför kommande besök. Men det fanns fortfarande mycket tid till att umgås, virka, prata spela musik och sjunga högt.
Bussresorna förstärkte sammanhållningen otroligt mycket, särskilt när vi skrattade högt åt samma saker och sjöng med till samma låtar, vissa låtar hör man fortfarande sjungas i korridorerna (och på lektioner).
Ronny lärde oss även en låt han kunde och den sjöngs i mikrofon så sent som igår då vi hade musiklektion.

Några platser, minnesmärken, museer och lämningar vi besökte
Oświęcim
The old ramp
Jewish Center
Koncentrationslägren Auschwitz I och Auschwitz II / Birkenau
Rabka
Harmeze
Onsdagen tillbringade vi i Krakow med guidning i Kazimierz och getto området Podgorze.
Några passade på att besöka Schindler Museet och Mariatorget och andra valde att shoppa under den fria tiden. Dagen avslutades med fin middag på en judisk restaurang med musikunderhållning.
Under hemresan på torsdagen hann vi även besöka Plaszow där Oskar Schindler försökte rädda så många han kunde från Amond Goeth genom att låta fångarna arbeta på sina fabriker.

Kvällarna på hotellet var alltid lika trevliga, med en liten återsamling efter middagen och sedan fri tid att umgås på, utanför och mellan rummen.
Sammanhållningen stärktes otroligt mycket som jag redan nämnt. Resan påverkade oss alla på ett eller annat sätt. Det blev en upplevelse för livet.

En heldag innan resan kom Ronny och besökte oss på skolan och då gick vi igenom resan och vad vi skulle få se.

På SO:n jobbade vi mycket med första och andra världskrigen inför resan. Hur de startade, förlöpte och slutade. Vi fick även se filmen Schindlers list och kortare filmklipp från andra skildringar. När vi kom tillbaka från resan återberättade vi för de som inte var med på resan. Vi har nu precis avslutat en uppsatsskrivning där vi skulle fördjupa oss inom ett ämne under andra världskriget, till exempel Adolf Hitlers liv, Josef Mengele, Luftwaffe, Pearl harbour och antisemitismen. Uppgiften gick ut på att granska bevisen och vara källkritisk och tänka på konsekvenserna av olika händelser och att se spår man idag kan finna av händelserna.

Tillbaka