Katastrofläget i Gaza

2014-08-05

Nedan en kort, svensk sammanfattning av en artikel (översatt av kanslipersonalen) som vi länkar till, publicerad i The New York Times.

GAZA CITY den 4 augusti 2014 – Hassan al-Zeyada är en psykolog som arbetar på Gaza Community Mental Health Program som leddes av den banbrytande palestinska psykiatern och Palmepristagaren Dr Eyad El-Sarraj (som dog i leukemi i december).
Hassan al-Zeyada har tillbringat årtionden med att hjälpa invånare i Gaza som upplever psykiska trauman. Nu, när han förbereder sig för att hjälpa sina grannar efter en ny omgång av strider och blodbad, han har en utmanande ny patient: sig själv.

En israelisk bomb förstörde Dr Zeyada familj hem den 20 juli och dödade sex nära släktingar, bland annat hans mor och tre av hans bröder. Även en av Dr Zeyada kollegor har förlorat en bror, och deras chef, Dr Yasser Abu Jamei, förlorade 26 medlemmar av sin släkt, däribland 19 barn, i ett enda bombning.

Människor kan inte fly från Gaza; Israel och Egypten håller sina gränser stängda. Invånarna kan fly från sina bostadsområden till skyddsrum, men även ställen som ska vara säkra – FN-skolor till exempel, har bombats. Och i centrala Gaza City, dit Israel har uppmanat folk att gå till för att vara säkra, har israelisk militär flera gånger beskjutit flerbostadshus packade med invånare och flyktingar.

Hassan al-Zeyada, 50 år, konstaterar genom sammanbitna tänder att hans unga döttrar nu har upplevt tre krig. ”Kan du tänka dig vad det betyder för den nya generationen?” säjer han. ”De har rädda föräldrar som inte kan lugna sina skräckslagna barn.”

Läs hela artikeln i The New York Times här.