Norrby S förening, 20 000kr. Integration – Möten mellan människor (Skridskoskolan)

Stipendiat
Norrby S förening Nedad Hajiric

Stipendiebelopp
20000 kr

Sammanfattning

Syfyet med projektet är integration. Målet är att bryta utanförskapet. För oss handlar integrationen om möten mellan människor. att invandrarna ska våga lämna tryggheten hos egna gruppen och söka sig vidare till svenska institutioner. Vi ska försöka hjälap och ge stöd på vägen till invandrarna, initiera ett frö som ska växa. Vi tror att många små insatser kan ha stor effekt. Vår proj

Uppdatering

Projektet Norrby skridskoskolan har gått över förväntningar men vi hade en trög start. Vi har gjort enligt planeringsprogrammet och annonserat hos föreningar och i bostadshus men utan någon större framgång då det första gången kom endast ett barn.

Vi hade bokat platser för mellan 10-20 barn och det kändes tungt att ytterligare ett projekt skulle misslyckas.

Vi har kommit fram i våra undersökningar att den kulturella krocken varit alldeles för stor då detta är ingenting som barn utövar/utövat i sina hemländer men även att det fanns familjer där föräldrarna pga. högt antal barn inte kunde följa med.

Vi har lyckats hitta en lösning då vi aktiva medlemmar i föreningen ställde upp med egna bilar och skjutsade/tog hand om barnen.

Vi såg resultaten direkten. Andra gången kom det 14 barn och nu har vi 20.

Det som är extra glädjande är att barnen upplever detta som en rolig aktivitet och att de verkligen ger allt på isen. Vi har en liten tjej på sex år som inte kunde åka alls men som gjort stora framsteg trots att hon ramlat en hel del.

Borås kuriren har skrivit om Norrby skridskoskolan och vi har fått en positiv respons av omgivningen. Senast så hade vi några föräldrar som kunde komma till träningen och detta kan ses som en positiv sidoeffekt i integrationen där även vuxna kommer bort från Norrby och etablerar nya kontakter.

Slutsatser:

Skridskoskolan är ett lyckat projekt där invandrarbarn har fått chansen att lära sig något nytt och som de tycker är väldigt roligt. Det har skett en attityd förändring hos föräldrar där de känner glädje av att barnen lär sig något unikt och att de får komma bort från Norrby.

Projektet är unikt på så sätt att det erbjuder tjejerna en fritidsaktivitet något som saknas idag i vårt område. Det finns ingen tvekan om att Palme fonden har hjälpt till att plantera ett frö som kommer att växa sig starkare med tiden.

Det ska också nämnas att barnen har gjort jättefina resultat på isen och jag är inte det minsta tveksam om att de kommer att lära sig åka skridskor väl innan projektet är slut.