MediaGymnasiets Afrikagrupp, Nacka Strand. 25 000 kronor. Workshop/Stödgala för att stödja ungdomsorganisationer i Nairobi/Kenya

Stipendiat
MediaGymnasiets Afrikagrupp Ida Hellstedt

Stipendiebelopp
25000 kr

Sammanfattning

MediaGymnasiets Afrikagrupp vill anordna en workshop/stödgala på Dieselverkstaden, ett kulturcentrum/bibliotek i Nacka. Syftet är att ge ungdomar en ökad internationell förståelse och mer nyanserad bild av Afrika. Idén till workshop/stödgala uppkom efter att elever och lärare från MediaGymnasiet reste till Nairobi hösten 2009 för att planera ett samarbete med Our Lady of Fatimas Secondary School som ligger i närheten av ett av slumområdet Korogocho.

Projektbeskrivning

Fyra elever från MediaGymnasiet i Nacka Strand har mottagit ett stipendium på 25 000 kronor från Olof Palmes minnesfond. Pengarna skall användas till att arrangera en workshop/stödgala på Dieselverkstan i Sickla den 24 september 2010.

Idén väcktes när två av eleverna i höstas besökte Kenyas huvudstad Nairobi för att enleda ett utbytesprojekt med gymnasieskolan Our Lady Fatima Secondary School som ligger i utkanten av slumområdet Korogocho.

Syftet med stödgatal/workshop är att utmana den stereotypa mediebilden av Afrika och samla in pengar till ungdomsorganisationer i Nairobis slum som jobbar media.

– Vi vill lyfta fram likheter och skillnader i ungdomskultur mellan Stockholm och Nairobi och fokusera på sånt som rör ungas vardag exempelvis bloggar, musik och mode, säger eleverna Ida Hellstedt och Tone Westerholm som kommer att tillbringa delar av sommarlovet med att boka artister och föreläsare.

Slutrapport

Bakgrund Vi har arrangerat en stödgala för ungdomar i Nairobi, Kenya. Stödgalan gick ut på att samla in pengar till ungdomsorganisationer i Nairobis slumområden och till Our Lady of Fatima Secondary School, MediaGymnasiets partnerskola. Vi ville också fira utbytet mellan skolorna, då kenyanerna var i Sverige under galan.  Beskrivning Projektet uppfyllde alla våra förväntningar och blev bättre än vad vi vågade tro. Över 200 gäster kom på galan och tillsammans fick vi in drygt 24,000 kronor på biljetter, garderob, lotteri och försäljning.  Obonyo Foundation, en av organisationerna, valde att använda pengarna de fick till att arrangera en fotbollsturnering för barn och ungdomar i Baba Dogo. Det var många som deltog i turneringen och de hade stipendier och priser.
Child Peace, som gör tidningen Kengele för och av barn, har använt pengarna till att hålla tidningen igång.
Ghetto Films är ett produktionsbolag som spelar in filmer i Nairobis slumområden med ämnen relaterade till deras situation. Ghetto Films har använt pengarna till att kunna finansiera filmvisningar, som de arrangerar.
Koch FM är en radiostation som endast sänder i slumområdet Korogocho och de belyser olika frågor som dyker upp och informerar till samhället, deras motto är “Edutainment – Education through entertainment”.
Miss Koch Initiative är en organisation som hjälper ungdomar, bland annat genom föreläsningar om sex och samlevnad, samt skönhetstävlingar – vilket pengarna gick till.
Youth Congress är en organisation för ungdomar, skapad av ungdomar. Även de håller olika föreläsningar med ämnen som mänskliga rättigheter. Reflektion Vi har pratat med vänner som deltog på galan och de har berättat att deras fördomar om Afrika har minskat och att de har fått större förståelse för olika kulturer. Det håller vi också med om. Utbytet och stödgalan har gett oss mer förståelse för livet i Afrika. Det är mer än krig, sjukdomar och misär. Det har även inspirerat oss till att våga göra något mer. Stödgalan blev, förutom en lyckad kväll, ett lärorikt möte mellan människor från två helt olika kulturer. Beskrivning av arbetet med samarbetspartners Arbetet med våra samarbetspartners gick väldigt bra. Vi stötte inte på några problem, vilket var väldigt skönt. African Touch, Lantchips, Proccordia, Dieselverkstaden, Selam, MediaGymnasiet, Bokmässan i Göteborg och privatpersoner bidrog till insamlingen av pengarna och vi är otroligt tacksamma för deras stöd.  Andra bidragsgivarePeng Direkt Nacka bidrog med 7 000 kronor, som vi använde till hyra för Dieselverkstadens lokaler.

Uppdatering

Det har varit en mycket känslosam och stressig sommar. Vi har planerat galan för fullt och ibland stött på problem. När det bara var en månad kvar till galan började den intensiva planeringen. Vi hade möten i stort sett varje dag och satt kvar många timmar efter lektionstid i skolan. Vi har haft egna möten och med Dieselverkstaden samt musikagenturer. Vi har ringt och mejlat till artister, sponsorer, tidningar och andra som kunnat vara till hjälp.

Det har varit väldigt svårt att få tag på ”etablerade” artister, då många inte svarade. Vi hade kontakt med Daniel Adams-Rays manager. Den före detta Snook-medlemmen Daniel är född och uppvuxen i Nairobi och ska snart släppa sitt debutalbum. Därför tänkte vi att det vore roligt om han kunde spela på galan. Han var väldigt intresserad och ville absolut ställa upp, men kunde tyvärr inte för att han arbetade med sin skiva.
Att Daniel inte kunde spela fick vi reda på ca två veckor innan galan, vilket gjorde att det var väldigt stressigt att hitta en ersättare. Men vi lyckades att hitta artister, främst genom egna kontakter, och galan blev en succé.

Det har varit en mycket lärorik sommar. Vi har inte bara lärt oss teamwork, utan vi har också lärt oss mycket om och av varandra, vilket har gjort vår vänskap mycket starkare.Workshop/Gala

Galan hölls den 24 september på Dieselverkstaden i Sickla. Det var många elever och lärare från skolan som hjälpte till under både workshopen och galan. Bland annat var det många elever från C-kursen i Tv-produktion som dokumenterade dagen med intervjuer, inspelning av galan och backstage på galan.
Tidigare på dagen anordnades seminarium med bland annat föreläsningar från Kenya, fotoutställning som de kenyanska eleverna var delaktiga i. Vi hade även ett samarbete med Cinem Africa, som visade två långfilmer på SF i Sickla köpcenter. Många elever var närvarande, däribland de kenyanska eleverna från vår partnerskola i Nairobi.

På galan hade vi ungefär 200 gäster – många var elever från skolan och föräldrar. Men vi hade också gäster som vi kommit i kontakt med genom våra artiklar i Stockholm City, Nacka Värmdöposten, samt Dieselverkstaden och Selams nyhetsbrev. Förutom det satte vi upp affischer på allmänna platser och olika affärer, som var relevanta till temat och målgruppen. Vi blev sponsrade med saft, chips och inredningssaker från företag som Procordia, Svenska Lantchips och African Touch, samt privatpersoner. Tillsammans fick vi in drygt 24,000 kr på biljetter, garderob, lotteri och försäljning.

V i är mycket tacksamma för stödet vi fick genom Olof Palmes Minnesfond. Utan de 25 000 kr hade det ej varit möjligt att genomföra galan på de sätt vi gjorde. Huvudsyftet med galan var att samla in pengar till ungdomsorganisationer i Nairobis slum och till partnerskolans journalistklubb. Vi kommer inom kort skicka ner pengar och återkommer i vår slutrapport om hur pengarna fördelats och använts. Vårt andra syfte att genom galan utmana de föreställningar vi har om Afrika och visa på likheter mellan ungdomar i Sverige och Kenya uppfylldes väl genom de aktiviteterna under eftermiddagens seminarier och workshops samt under själva stödgalan.