Jag som en del av världen – tillsammans ger vi hopp.

Stipendiat
Svenska Kyrkans Unga i Oxie och Svenska kyrkan i Oxie Charlotta Nissen

Stipendiebelopp
50000 kr

Sammanfattning

Vi vill väcka ett internationellt engagemang genom att resa till Sydafrika och ha ett utbyte med ungdomar där. Ge en ökad förståelse för människor i en annan kontext och i en annan kultur. Att ungdomarna i mötet med människor, kultur och historia från och i ett annat land reflektera över sin egen plats i världen och över andras situation. Och därigenom öka deras förståelse av hur andra har det och att se en gemenskap människor emellan. Vi har ett ansvar för varandra och vi kan lära av varandra

Projektbeskrivning

Rapport 1 från Svenska kyrkans Unga i Oxie församling till Olof Palmes minnesfond/Palmestipendiet 2012
”-Är det sant??!”
”-Ja, vi kommer att åka. Nu är det bestämt! Vi reser den 13 februari och vi blir 22 personer i gruppen.”
”-YES! JIPPI! Wow! Det är helt underbart! Jag kan fortfarande inte tro det är sant!”
Ungdomar och ledare från Svenska Kyrkans Unga i Oxie församling utanför Malmö förbereder nu en resa till Sydafrika. Under knappt två veckor i februari nästa år kommer de att få möta Sydafrika genom mängder med människomöten, workshops, studiebesök, natur- och djurupplevelser och framför allt, genom dessa möten kommer de att möta sig själva.
-Vem är jag och vilken roll har jag i att bygga fred och försoning i världen? Hemma i Oxie och hemma i världen?
Församlingspedagogen Lotta Nissen, en av resans ledare och initiativtagare berättar om projektidén: ”-Vi vill väcka ett internationellt engagemang genom vår resa och ha utbyte med ungdomar där. Vi vill ge ökad förståelse för människor i en annan kontext och i en annan kultur. Genom mötena kan vi var och en och även tillsammans som grupp reflektera över vår egen plats i världen. Vi kommer att lära oss massor och vi kommer att utvidga vårt ansvarstänk. ”
Prästen Anders Blomquist kompletterar:” Jag ser fram emot att få möta sydafrikanska ungdomar i samma ålder som dem i vår ungdomsgrupp, 17-20 åringar, och tillsammans med dem göra en workshop där vi kan lära oss vad försoning är. Det är The Institute for Healing of Memories i Kapstaden som tar emot och hjälper oss upptäcka oss själva i mötet med den andre.”
Innan resan i februari möts gruppen 6 gånger i en studiecirkel och dessutom kommer ungdomarna att på många olika sätt samla in pengar till resan. Det blir bl a lussekattsbak i församlingsgårdens kök och sedan försäljning på torget i Oxie.  Efter hemkomsten fortsätter resan i olika efterarbeten med t ex informationer på ungdomarnas skolor i Malmö och i Oxie.
Tack vare bidrag från Lunds stift, från Oxie församling och från Olof Palmes fond har flygbiljetter, logi, inträden och transporter nu kunnat beställas och senare betalas.

Uppdatering

Rapport 2 från Svenska kyrkans Unga i Oxie församling till Olof Palmes minnesfond/Palmestipendiet 2012
Från en konversation på Facebook en vecka innan avresan till Sydafrika:
”Nu när det är så lite tid kvar börjar man känna att det är på riktigt! Om exakt en vecka sitter vi på ett flygplan på väg mot SYDAFRIKA! Sjukt!
”ALLTSÅ JAG SNÉAR HÄÄÄÄR, ÄR SÅ TAGGAD SÅ KAN INTE GÖRA LÄXOR!”
”Är de normalt att springa runt på bottenvåningen och skrika?”
”Ja det är det”
”Jag är också så fruktansvärt taggad”
”Allt är så overkligt och fantastiskt!”
Förberedelserna är gjorda. I ett knappt halvår har ungdomar och ledare från Svenska Kyrkans Unga i Oxie församling förberett resan till Sydafrika.
Vi har i studiecirkelform mötts 6 gånger och fått tillfälle att lära oss Sydafrikas historia, kultur, natur och politiska situation. Vi har samtalat med människor som levt i Sydafrika och vi har börjat ana innebörden i  begreppen försoning och reparativ rättvisa.  I dessa samtal fick vi själva berätta om tidigare försoningsarbeten i våra egna liv. En viktig kväll!
Andra dagen på resan, i Kapstaden,  kommer fördjupningen då vi besöker Institute for healing of Memories. Där ska vi göra en workshop med ungdomar vi vår egen ålder.
Vi har läst en del böcker och några av oss har sett dokumentären Searching for Sugar Man.
Genom begreppet och livshållningen Ubuntu har vi börjat nosa på en afrikansk livsvisdom : om det är gott för alla är det gott för mig eller ”I am what I am because of who we all are.”
Mycket pengar har kommit in genom stipendier, fondmedel och gåvor. Vi har i gruppen också sett till att arbeta själva för resekostnaden. Insamling genom försäljning av bröd, lussekatter, kakor och godis. Vi ordnade en festkväll i Församlingsgården och lagade en trerättersmiddag och bjöd på underhållning.
Alla kontakter är gjorda. Vaccinerna är tagna. Kamerorna är laddade. Valutan Sydafrikanska rand är inköpta. Föräldrar och anhöriga är informerade om programmet och var våra övernattningsställen är.
I söndags den 10 februari, i slutet av gudstjänsten i Oxie kyrka, blev gruppen välsignad och sänd med orden: ”Må kraften och mysteriet gå före och visa vägen, skina över och upplysa, vara under er och bära er, gå med er och ge samhörighet, glittra och flöda inom er och föra fram glädje!”  Med dessa ord och församlingens böner sätter vi oss på planet på onsdag den 13 februari.
Kontaktperson:
Charlotta Rosman Nissen, Oxie församling, 040-27 93 90 eller charlotta.nissen@svenskakyrkan.se