Antirasistiska Filmdagar

Stipendiat
Filmcentrum Väst/Antirasistiska Filmdagar, Karin Frennemo

Stipendiebelopp
50000 kr

Sammanfattning

ARF (i sam. med Filmcentrum Väst) arrangerar filmseminarier som rör temat mänskliga rättigheter. Som samtalsledare engagerar vi filmare, journalister och andra samhällsdebattörer. Målgruppen för projektet är framförallt skolungdom som erbjuds att delta utan kostnad.

Projektbeskrivning

Antirasistiska filmdagar arrangerar filmseminarier på temat mänskliga rättigheter. I november 2008 bjuder vi in till en vecka fullspäckad med workshops, paneldebatter, filmvisningar och föreläsningar på 5 olika spelplatser i Göteborg. Förutom detta kommer vi också att finnas på plats i Borås, Kungälv, Uddevalla och Alingsås.

Fördomar och rädsla för det främmande är ofta grogrund för anti-demokratiska rörelser. ARF vänder sig till barn och ungdomar samt vuxna i deras närhet. Genom att arrangera filmvisningar med samtal/ workshops, delta i nätverk och kulturevenemang, vill ARF synliggöra och väcka debatt kring frågor rörande rasism, främlingsfientlighet, diskriminering och demokrati.

Detta är ett projekt för ungdomar och alla visningar är gratis! Varje år kommer ca 5 000 ungdomar och besöker oss.

Antirastiska filmdagar, program

Uppdatering

Vi har nu färdigställt årets program och håller på att distribuera och marknadsföra detta. Vi kommer att arrangera sammanlagt 65 programpunkter i 5 städer i västra Sverige.  ARF i Göteborg kommer att gå av stapeln 10-14 november på sex olika spelplatser.

Några utdrag från 2008 års program: Regissören Jonas Embring kommer och pratar om sin nya dokumentärfilm Mio. RFSL kommer att diskutera homosexuellas rätt till adoption efter filmen Patrik 1.5 i regi av Ella Lemhagen. Vi kommer också att ha två förhandsvisningar av filmen Die Welle av Dennis Gansel. Efter denna film kommer tidskriften Expo hålla i ett samtal med eleverna omkring högerextrema rörelser idag – vilka mekanismer som gör att unga människor hamnar i dessa rörelser? Vi kommer också att visa Sounds of Silence, som handlar om iransk underground musik. Den kommer att följas upp av ett samtal med regissören Amir Kahn och Nora Alawi, reporter på p3.

Andra filmer vi kommer att visa är Fighter av Natasha Arty, Its a free world av Ken Loach och Tare Zaamen Paar av Aamir Khan. Det europeiska filmprojektet Border kommer att hålla i en workshop där ungdomar gör film tillsammans på temat Visible and invisible walls inside of Europe…..

Vi kommer också att ha tema Sydafrika på Frölunda kulturhus och tema Samernas liv på kulturhuset Blå stället.

Nya samarbetspartner för ARF 2008 är Fair trade och ny spelplats Atalante.

Mvh,
Karin Frennemo
Projektledare ARF