ABF-ungdomsskola

Stipendiat
ABF-ungdomsskola, Inger Stenmark

Stipendiebelopp
10000 kr

Sammanfattning

11 ungdomar som gått kurserna ”Fackets grunder” och ”Facket och politiken”. Fortsättning med ABFskola med inriktning samhälls- och beteendvetenskap. Vi söker bidrag för studieresa till Estland för fackliga, politiska o kulturella studier samt möten med LO:s estniska motsvarighet.

Projektbeskrivning

Jag heter Margareta Fredriksson och jobbar som ungdoms-/studiehandläggare på LO-distriktet Norrbotten och har haft äran att tillsammans med kursledarna lära känna ett antal ungdomar från Boden, Luleå och Kalix.

Det hela började med att en grupp på elva ungdomar gick LO: s två ungdomsutbildningar ” Fackets Grunder” och ”Facket & Politiken”. När den sista kursen närmade sig avslut verkade större delen av församlingen vara otillfredställda. Jag kom in i kurslokalen och får önskan ”vi vill lära oss mer för det här med fackligt arbete är så intressant” ”vi vill lära oss att påverka” ”hur ska vi bära oss åt, vi vill inte sluta här och nu”

Efter snabbt samtal med kursledarna tog jag kontakt med ABF i Boden och efter lite funderingar så kom vi fram till följande förslag. Vi startar en ABFungdomsskola tillsammans!

Jag åker tillbaks till Sunderby folkhögskola där utbildningen genomförs och presenterar min idé och jag får tillbaks en spontan applåd. Det värmde!

Så lades grunden för den första ABFungdomsskolan!

Tillsammans gjorde vi upp en studieplan och det planerades och önskades en hel massa möjliga och omöjliga idéer och tankar. Här kommer nämligen det fina med cirkelutbildningar: alla är med och formar tillsammans innehållet. Det blev ett idogt mailande och en hel massa sms mellan ungdomarna och kreativiteten var det inget fel på. Jag och kursledarna fick mail fram till kl. 22.00 på lördagkvällarna med anledning av detta och då förstod vi alla att viljan hos ungdomarna var det inget fel på.

Som avslutning på den här kursen åker vi på en studieresa till Estland för att där möte LO: s motsvarighet för att lära oss mer.