2005 – Daw Aung San Suu Kyi

2006-01-29

Daw Aung San Suu Kyi
för sin okuvliga kamp för ett demokratiskt Burma. Daw Aung San Suu Kyi är en förgrundsgestalt för det burmesiska folkets vilja till demokrati i Burma där respekt för mänskliga rättigheter, etniskt samförstånd och ett liv i fred fortfarande bara är en dröm. För sina landsmän är hon ”järnfjärilen”, ett namn som anspelar både på hennes fredliga kamp och hennes civilkurage och karaktärsstyrka. Daw Aung San Suu Kyi har vigt sitt liv åt sitt Burma och en envis tro på att folkets vilja till slut skall segra. För de folk som runt om i världen kämpar mot förtryck är hon en viktig symbol för en fredlig opposition mot repressiv makt.

 

Om Daw Aung San Suu Kyi

Född 19 juni 1945 i Burma, är aktivist för demokrati. 1991 tilldelades hon Nobels fredspris i sin frånvaro. Hon är dotter till general Aung San, som förhandlade fram Burmas självständighet ifrån Storbritannien 1947 och som samma år mördades av motståndare. När hon 1988 återvände till Burma steg general Ne Win ner från makten, vilket ledde till massiva demonstrationer som krävde demokrati. Dessa demonstrationer slogs våldsamt ner. En ny militärjunta tog makten i landet. Starkt påverkad av Mahatma Gandhis principer för icke-våld engagerade hon sig politiskt och sattes i husarrest 1989. Hon erbjöds frihet om hon lämnade landet men hon vägrade.

Militärjuntan gick 1990 med på allmänna val, ett val där Daw Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy vann övertygande. Militärjuntan erkände ej valresultatet eller Aung San Suu Kyi som premiärminister. Hon satt 15 år i husarrest.

Den 1 april 2012  vann  hennes parti, Nationella demokratiska förbundet 43 av de 45 vakanta platserna i parlamentet. Valresultatet bekräftades av den officiella valkommission dagen efter.